Zitten banken nog te wachten op spaargeld?

Belgen hebben graag een appeltje voor de dorst. Dat blijkt volop uit ons spaargedrag. En banken beginnen daar stelselmatig de nadelen van in te zien. Rentes op spaarboekjes kunnen bijna niet meer lager en de ECB rekent banken zelfs intrest aan om geld te plaatsen. Een omgekeerde wereld. Zitten banken dan nog wel te wachten op ons spaargeld?

Negatieve rente

Banken betalen sinds een aantal jaar een negatieve rente wanneer ze geld willen stallen bij de ECB. Overbodige spaartegoeden, die de bank niet kan uitlenen via hypothecaire of andere leningen, wordt al sinds jaren geplaatst bij de ECB. Omdat de ECB al sinds de vorige economische crisis de economie stukje bij beetje wil aanzwengelen, past het stockeren van spaargelden niet in de strategie.

De ECB wil namelijk dat banken dat geld uitlenen aan particulieren in de hoop dat deze gaan investeren in de economie. Via aankoop van woningen, wagens, renovaties,… via leningen, hoopt de ECB de inflatie weer op een normaal niveau te krijgen. Deze strategie loopt al tien jaar, maar blijkt toch nog steeds niet helemaal door te breken.

Economische crisis

Het verhaal is eigenlijk compleet scheefgetrokken sinds de vorige crisis in 2008-2009. Om de economie weer aan te zwengelen, hebben de centrale banken de intresten stelselmatig verlaagd. Stukje bij beetje werden huizen weer aangekocht en gingen investeerders weer in aandelen beleggen. Obligaties werden helemaal niet meer interessant omdat de intresten veel te laag zijn.

Daarom gingen beleggers, die normaalgesproken een relatief defensief profiel hebben, enerzijds beleggen in aandelen, of anderzijds hun geld gewoon op hun spaarboekje houden. Met als gevolg dat bepaalde aandelentypes vandaag wat aan de dure kant geprijsd staan, hieronder vallen de zogenaamde defensieve dividendaandelen. Anderzijds staat er nog steeds massaal veel geld op spaarboekjes. Banken hebben grote overschotten, maar moeten hier dus voor betalen, indien ze dit willen parkeren bij de ECB.

Lees meer: Waarom voeren centrale banken een rentebeleid?

Banken zijn niet tuk op spaargeld

Vandaar dat banken eigenlijk niet meer zitten te wachten op mensen hun spaarcenten. Spaarders krijgen nu al het absolute wettelijke minimum. Er zijn zelfs meerdere landen in Europa die hieromtrent hun wetgeving hebben aangepast, zodat spaarders ook moeten betalen indien ze spaartegoeden bij een bank aanhouden.

De negatieve rentes bij de ECB kost de grootbanken veel geld en de economie staat nog steeds niet volledig op eigen benen, sinds de vorige crisis. Daarnaast zijn aandelen en vastgoed de laatste jaren steeds duurder geworden, en kunnen we bijna van een bubbel spreken.

Opgelet met bankenrisico

Voor spaarders zit er dus niks anders op dan te diversifiëren. Niet alleen over banken heen, maar ook over verschillende activaklassen heen. Liefst het soort waar nog geen bubbel in de maak is. Enkele voorbeelden:

  • Vreemde valuta: diversifieer over verschillende valuta heen. Als we kijken naar Groot-Brittanië en de Brexit, dan zien we dat je eigen munt ook kan tegen je werken.
  • Veilige havens: indien mogelijk parkeer je wat van je spaartegoeden bij veilige havens zoals banken in Zwitserland die een eeuwenlange reputatie hebben. Dit is een privilege dat echter maar voor de grote spaarders is weggelegd.
  • Collectorsitems: wagens, wijn, whisky, horloges, kunst,… het zijn maar een paar voorbeelden van zaken die hun waarde kunnen behouden of zelfs verhogen.
  • Alternatieven voor geld: goud of andere edelmetalen, cryptomunten,… alles wat als betalingsmiddel kan dienen dat geen geld is.

In het huidige bancaire klimaat kan het belangrijk zijn om ook je blootstelling aan cash geld of spaargeld te diversifiëren. De economie is geen statisch gegeven. Bereid je als investeerder dus voor op alle soorten scenario’s.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.