Het verschil tussen basisinterest en getrouwheidspremie

Spaarboekjes brengen nog maar weinig interest op. Toch blijft het voor een belegger interessant om wat liquide middelen achter de hand te houden voor noodgevallen. Ook kun je het perfecte spaarboekje gebruiken als investeringsrekening met extra inkomen. Welk type spaarboekje is het best voor jouw bestedingspatroon? Hoe interpreteer je het verschil tussen basisinterest en getrouwheidspremie. Haal het maximale uit je spaarboekje door het verschil tussen beide goed te begrijpen.

Basisinterest

Eenvoudig gezegd is de basisinterest de interest die je altijd krijgt, ongeacht als je geld één dag of een heel jaar op het spaarboekje heeft gestaan. Stort je in januari 100 euro, dan krijg je op dit bedrag in december, 12 maanden basisinterest. Als je in september nogmaals een bedrag van 100 euro stort, dan wordt dit zo verrekend dat jij voor deze 100 euro ook nog eens vier maanden je basisinterest ontvangt. Basisinterest wordt steeds op het einde van het jaar, eind december, uitbetaald.

Lees meerWat is het verschil tussen kortetermijnrente en langetermijnrente?

Heb je in oktober 50 euro van je rekening afgehaald? Dan zal je basisinterest ook hierop gecorrigeerd worden. Laat jij je geld nooit langer dan één jaar op je spaarboekje staan? Dan is het voor jou de beste keuze om een spaarboekje te selecteren waarbij de basisinterest zo hoog mogelijk is. Een spaarboekje met een hoge basisinterest kan ook gebruikt worden als investeringsrekening. Zo brengt je geld nog een minimale interest op, in afwachting van een goede belegging.

Getrouwheidspremie

De getrouwheidspremie is andere koek en vraagt iets meer rekenwerk. In het geval van de getrouwheidspremie moet je geld minstens één jaar op je spaarboekje blijven staan. Haal je het vroeger af, dan heb je geen recht op je getrouwheidspremie. Er wordt effectief gekeken wanneer je centen werden gestort. Zet jij op één april 100 euro op je rekening, dan moet je minimaal wachten tot één april van het volgende jaar alvorens deze som af te halen. Eens je de cyclus van één jaar hebt doorlopen, heb je recht op de getrouwheidspremie. Deze wordt steeds op je rekening gestort op het einde van het kwartaal waarin je cyclus vervalt. In bovenstaand voorbeeld krijg je dus je getrouwheidspremie eind juni. Ondertussen staat het je vrij om deze gelden af te halen van je rekening, je cyclus van één jaar is namelijk afgerond.

Lees meerHoeveel bedraagt het belastingvoordeel bij langetermijnsparen?

Let op, stel dat je maandelijks 100 euro op je spaarrekening stort maar je moet een deel van het geld afhalen. Dan verlies je niet de getrouwheidspremie op de volledige som. In dit geval is het wettelijk verplicht dat je bank steeds het geld aan je overmaakt waarop het minst getrouwheidspremie is opgebouwd. Dit beschermt je tegen te groot verlies aan interest.

Verschil tussen basisinterest en getrouwheidspremie

Ben je een spaarder op lange termijn? Hou je graag een bedrag aan de kant voor noodgevallen maar ben je niet van plan dit aan te spreken? Dan zet je dit geld beter op een spaarboekje met een hoge getrouwheidspremie. Vraag steeds aan je bank een impactanalyse op de interest indien je geld van je rekening wilt afhalen.

Ben je een spaarder op korte termijn? Je wilt wel wat geld achter de hand houden maar denkt dit nooit langer dan één jaar te laten staan op een spaarrekening? Kies dan voor een rekening met een hoge basisinterest en een te verwaarlozen getrouwheidspremie.

Lees meerAlternatieven voor jouw spaarrekening

Vraag zeker extra informatie aan je bank, vele banken bieden verschillende formules aan. Optimaliseer je spaarrekeningen, elke euro die je kunt verdienen op je spaarcenten is goed meegenomen. Ook in tijden van lage interesten.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.