Niet gereglementeerde spaarrekening

Spaarboekjes presteren al langer niet meer zoals we het zouden willen. Tegen de inflatie kunnen ze al helemaal niet opboksen. In de zoektocht naar een spaarrekening met een hoger rendement ben je vast al oog in oog komen te staan met zogenoemde niet-gereglementeerde spaarrekeningen die soms aangenamere rendementen lijken aan te bieden. Toch houd je er dan maar beter rekening mee dat het brutorendement niet gelijk is aan het nettorendement.

Fiscaal voordelige behandeling gereglementeerde spaarrekeningen

Terwijl ze in Nederland een vermogensbelasting hebben, behandelde onze hoogsteigen wetgever sparen altijd al fiscaal voordelig. Dat wij Belgen zo’n verwoede spaarders zijn, hoeft dan ook niet te verbazen. De fiscaal vriendelijke behandeling is echter wel beperkt tot zogenoemde gereglementeerde spaarrekeningen.

Dergelijke gereglementeerde spaarrekeningen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het bestaan uit een basisrente en een getrouwheidspremie, waarbij die laatste per kwartaal wordt uitbetaald. Daarnaast is de rente zowel minimaal als maximaal beperkt en mogen banken maar een beperkt aantal gereglementeerde spaarrekeningen aanbieden.

Lees ook: Wat is het verschil tussen basisinterest en de getrouwheidspremie?

Indien er aan deze voorwaarde is voldaan, is de eerste schijf van € 980,- interesten fiscaal vrijgesteld (inkomstenjaar 2019). Het deel van de interesten dat deze grens overschrijdt, wordt daarentegen wel belast aan 15%. Onder deze grens zijn bruto- en nettorendement dus aan elkaar gelijk en boven het grensbedrag is er eveneens een fiscaal voordelige behandeling, want de interesten worden dan belast aan 15% in plaats van 30%.

Deze vrijstelling geldt bovendien per persoon, waardoor partners dus eigenlijk een vrijstelling genieten van € 1.960,-. Wel is het zo dat er voor het bepalen van deze grens ook rekening wordt gehouden met de interesten op spaarrekeningen van minderjarige kinderen. Als ouder beheer je nu eenmaal het geld van een minderjarig kind. Pas vanaf ze meerderjarig zijn, beschikken ze ook over een eigen persoonlijke vrijstelling.

Geen fiscaal voordeel bij niet-gereglementeerde spaarrekening

Een aantal banken proberen de lage marktrentes te counteren door afwijkende voorwaarden op te leggen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Belgische tak van de Maltese bank MeDirect Bank SA/NV. Bij hun MeDirect ME6 Spaarrekening bieden ze op dit moment een aangename basisrente van 0,57% op jaarbasis. Ook dat is geen wondermiddel, maar toch fors hoger dan wat we vandaag de dag van gereglementeerde spaarrekeningen gewoon zijn. Het gaat hier om een niet-gereglementeerde spaarrekening omdat er bijzondere voorwaarden worden opgelegd. Zo geldt echter een opzegtermijn van zes maanden en er is geen getrouwheidspremie voorzien.

Lees ook: Wat zijn de alternatieven voor jouw spaarrekening?

Bij zo’n niet-gereglementeerde spaarrekening is de fiscale vrijstelling niet van toepassing. Daarom wordt er door de bank 30% roerende voorheffing ingehouden. Deze roerende voorheffing werkt bevrijdend en moet je niet zelf aangeven in jouw belastingaangifte. Maar dus is het wel zo dat het nettorendement veel lager is dan het brutorendement. Houd daar rekening mee.

Depositobeschermingsregeling bij niet-gereglementeerde spaarrekening

De depositobeschermingsregeling, waarbij tot € 100.000,- spaargeld gewaarborgd wordt indien de bank over de kop gaat, is wel gewoon van toepassing op niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Daarvoor hoef je het met andere woorden niet te laten. Dat is ook het geval indien het gaat om een bank uit een EER-lidstaat die hier geen hoofdkantoor heeft, maar dan geldt wel het depositogarantiestelsel van de andere EER-lidstaat.

In principe geniet je dan dezelfde waarborg, maar indien het misloopt moet je wel de nationale procedures doorlopen. En dat is vaak toch minder interessant. Ook dat is een aandachtspunt waar je maar beter rekening mee houdt.

Is sparen via een niet-gereglementeerde spaarrekening interessant?

Dat kan zeker het geval zijn indien het nettorendement hoger ligt dan het rendement bij een gereglementeerde spaarrekening. Alles wordt immers aan de bron ingehouden en bovendien geniet je dezelfde waarborgen als bij een gereglementeerde spaarrekening. Wel is het opletten voor de kleine lettertjes, want vaak gelden er een aantal beperkingen. Zo kan je niet altijd meteen jouw geld opvragen of zijn er minimale stortingsvoorwaarden van toepassing. Ga dan ook in concreto na of de niet-gereglementeerde spaarrekening wel aansluit bij je spaargedrag. Is dat het geval? Dan is de keuze vast snel gemaakt.

    Lorenzo Risack

    Lorenzo is jurist en heeft een passie voor het geschreven woord. In een vroegere carrière sleutelde hij aan juridische publicaties en had hij zijn eigen juridisch adviesbureau. Tegenwoordig schrijft hij zowel voor Belgische als Nederlandse media over het ondernemerschap en juridische kwesties. Dit doet hij ook via zijn juridische nieuwsdienst Rechtenkrant.be. Ook voor De Beleggersgids schrijft Lorenzo over juridische thema’s met betrekking tot investeren, beleggen en vastgoed. Dit doet hij op een typerende en eigenzinnige manier.

    Gerelateerde artikels

    Een reactie achterlaten

    Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.