Sparen voor jouw kind of kleinkind komt steeds minder vaak voor. Dit betekent daarom nog niet het onverbiddelijk einde van de spaarwoede bij Vlamingen. Er wordt nog steeds in alle hevigheid doorgespaard maar het (klein)kind staat niet langer op de eerste rij.
Niet iedereen stopt met sparen voor zijn kind of kleinkind. De spaarders die blijven volharden storten maandelijks zelfs een hoger bedrag dan drie jaar geleden, volgens bpost. Dit onderzoek werd trouwens gevoerd op vraag van bpost bank. Daarvoor ondervroegen ze 1000 Belgen. De belangrijkste reden om niet langer te sparen voor een kind of kleinkind die naar voor kwam, is de lage rente op de spaarboekjes. Ondergeschikt is het gebrek aan eigen financiële middelen een tweede belangrijke reden.
Lees ook: Spaarboekje verleidt spaarder nog altijd
De daling is vooral merkbaar bij grootouders. De sparende ouders daalden de afgelopen 3 jaar met 6 procent maar de grootouders die sparen voor een kleinkind namen met 33 procent af. Grootouders die langer leven is blijkbaar niet altijd in het voordeel van een kleinkind. De centen zijn vaak broodnodig om te blijven voorzien in hun eigen onderhoud.
Gemiddeld bedrag stijgt dan weer wel
Vooral de kleine spaarders haken af, waardoor het gemiddelde bedrag per (groot)ouder de hoogte in gaat. Nu sparen grootouders 36 euro per maand per kind en ouders 46 euro. Doel is voor velen om een spaarboekje aan te leggen van 10.000 euro voor het kind 18 jaar wordt. Op een zich een nobel doel al kan de vraag gesteld worden of er geen betere middelen bestaan om dit te bereiken.
Opmerkelijk detail: vooral ouders tussen de 18 en 34 jaar sparen voor de toekomst van hun kind. Vooral de aankoop van een huis is een hoofdzaak voor heel wat (groot)ouders. Ook de financiering van studies is voor velen de moeite waard om wat geld opzij te zetten. En ondanks de verwaarloosbare rentevoeten kiest men nog altijd voor de klassieke spaarrekening.
(bron: De Morgen)