Spaarders in België en Nederland kiezen nog steeds voor het spaarboekje

Voor de derde maand op een rij breken de spaarboekjes records. Momenteel parkeren alle Belgen samen 265 miljard euro op een spaarrekening. Banken en overheden willen echter dat spaarders kiezen voor andere producten. Instellingen als de ECB wil meer geld terecht zien komen in de economieën, voorlopig zonder gevolg. En de spaarboekjes? Die blijven maar aandikken.

En niet alleen wij Belgen houden ons geld graag op de bank. Ook de Nederlanders zijn in hetzelfde bedje ziek. De spaarrente is er net als in ons land nagenoeg 0 procent en toch blijven onze noorderburen lustig doorsparen. Ongeveer 80 procent van alle vermogen staat geparkeerd op spaarboekjes bij de banken.

Spaarboekje blijft op kop

Vermogensbeheerder BlackRock voerde een onderzoek uit naar de spaargelden bij Nederlanders. Het klassieke sparen staat nog altijd met stip op nummer 1. Wie wat extra financiële middelen heeft, kiest ervoor om een hypothecaire lening vroeger af te lossen. Beleggen is voor minder Nederlanders een alternatief. Slechts 27 procent van de ondervraagden belegt actief. Daarmee bengelt Nederland helemaal achteraan op de BlackRock-lijst. Het gemiddelde van de 20 landen waar men het onderzoek voerde ligt op 53 procent.

En hoewel de Nederlanders nog altijd inzetten op hun ‘verliesboekje’, (door de inflatie en de lage rentevoeten verlies je de facto geld op jouw spaarboekje) zijn ze best tevreden met die keuze. Uitgerekend onze buren hebben het meeste vertrouwen in de beslissingen die ze nemen over sparen en beleggen. Anderzijds maken ze zich wel zorgen over hun pensioen. 24 procent vreest te weinig geld te zullen hebben wanneer ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. 41% van de deelnemers maakt zich daar allesbehalve zorgen in (vorig jaar lag dit echter nog op 49 procent).

Zekerheden vervagen, ook in Nederland. En net zoals in België sijpelt die realiteit maar langzaam binnen. De bazooka’s bij de ECB maken dus momenteel weinig tot geen indruk in de lage landen. Afwachten is wat voor truken de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi nog in de doos zitten heeft.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.