Pensioensparen en het januari-effect

Mythen, leugens en halve waarheden, soms lijkt de aandelenmarkt wel op een kwaadaardig sprookjesboek. Zijn ze ontsproten aan de geesten van inventieve beleggers of schuilt er toch een grond van waarheid in? Elk jaar opnieuw stellen we ons de vraag wanneer we best ons pensioensparen storten. Daarom onderzochten we als er zoiets bestaat als het januari-effect.

Wie aan pensioensparen doet, weet het vast wel. Je kan het bedrag storten bij het begin van het jaar, op het einde van het jaar of elke maand een deeltje. Wat minder mensen weten, of waar ze misschien niet aan denken: je kan ook het volledige bedrag storten in de maand van voorkeur.

Waarom zo moeilijk doen?

Pensioenspaarders hebben 2 beweegredenen om elk jaar opnieuw geld op te potten. Op korte termijn is de reden het belastingvoordeel van 30%. Op langere termijn is het een stevige spaarpot eens we op pensioengerechtigde leeftijd zijn gekomen. Een spaarpot waar wel wat rendement op mag komen en daarom net is het belangrijk om te bekijken wanneer je gaat storten.

Lees meer: Welk maximumbedrag voor pensioensparen kies jij? Let op de fiscale valkuil!

Gemeenzaam wordt aangenomen dat de beste optie is om in het begin van het jaar te storten. Zo rendeert je geld al 11 maanden langer dan wanneer je wacht tot december om het geld te deponeren. Bovendien zou er sprake zijn van een mysterieus januari-effect. Volgens het januari-effect kan je maar beter in het begin van het jaar storten want dit zou dé maand bij uitstek zijn om te profiteren van stijgende rendementen.

Klopt het januari-effect?

Niet meer, of althans heel wat minder dan vroeger. Tot 1990 was er een onmiskenbaar effect in de eerste maand van het jaar. Toen werd de maand januari zelfs nog meer orakelende eigenschappen toegedicht (vandaar ook de gedateerde beurswijsheid ‘as january goes, so goes the year’). Onderzoek wees uit dat rendement tot 3% hoger lagen in de VS en dit vanaf 1900 tot de jaren ’90.

Lees meer: Welke psychologie drijft beleggers op de aandelenmarkt?

Over de redenen die aan de basis liggen van deze hogere rendementen lopen de meningen uiteen. Volgens de ene is het toe te schrijven aan de vermogenswinstbelasting. Anderzijds kwam het effect ook duidelijk naar voor in landen die geen vermogenswinstbelasting heffen. Een tweede mogelijke verklaring is ‘windowdressing’. Fondsbeheerders halen tegen het einde van het jaar, de periode bij uitstek om cijfers te presenteren, de zwakke aandelen uit de portefeuille. Daardoor smukken ze met een eenvoudige truc de resultaten wat op.

Wanneer stort ik nu het best mijn pensioensparen?

Als je aan het begin van het jaar stort heb je niet gegarandeerd het beste moment uitgekozen. Sinds het jaar 2000 zal je daar het ene jaar goed aan doen en het volgende jaar weer niet. Overigens storten op het einde van het jaar geeft hetzelfde effect. Maandelijks storten vlakt elk voor- of nadeel uit.

Dé ideale manier om pensioensparen zou kunnen zijn om op de beste maanden te storten. Maar daar hebben we weer die glazen bol voor nodig.

Samengevat: een ideaal moment voor pensioensparen is er niet. Januari heeft zijn voordelen maar stel je daar niet al te veel bij voor. Enkel banken varen er wel bij omdat ze iets sneller kunnen beschikken over jouw kapitaal.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.