Panama Papers staan bijna volledig online

Begin april 2016 lanceerden onderzoeksjournalisten in de hele wereld de Panama Papers. Een database met meer dan 200.000 offshoreconstructies. De discussies over belastingontwijking kwamen plots hoog op de politieke agenda. Sinds gisteren staat een groot deel van de Panama Papers online. Iedereen kan de ruim 11 miljoen documenten doorploegen. Of uit nieuwsgierigheid eens enkele namen intikken.

De gegevens, afkomstig van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca sloegen de wereld met verstomming. Banken als Fortis, Dexia, KBC en Bank Degroof hielpen via dochterondernemingen offshoreconstructies opzetten. Bekende Belgische diamantairs werden genoemd, net zoals beroemdheden als Mario Vargas Llosa, Stanley Kubrick Emma Watson en Franco Dragone. Ook de namen van Bill Gates en Carlos Ortega werden vermeld.

Illegaal is het opzetten van een offshorebedrijf niet. De vraag rijst dan ook of het openbaar maken van deze documenten geen grondige schending is van de privacy. In elk geval zwengelt het lekken van de Panama Papers de discussie over de ethiek van belastingontwijking opnieuw stevig aan.

Hier vind je de Panama Papers online terug.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.