Europese Unie: nieuwe richtlijn voor private banking

Wanneer helpt een private banker een klant en wanneer helpt een private banker de bank? Geen makkelijke vraag en niet altijd een pasklaar antwoord. De nood aan een duidelijke richtlijn om elk mogelijk belangenconflict uit te sluiten drong zich op. Het Europese Parlement keurde de MiFID II-richtlijn goed. Nu is het enkel nog wachten op de implementatie.

De spreidstand tussen een adviserende en een commerciële rol is in meer sectoren een heikel punt. Het voelt aan als dansen op een slappe koord. Ook in de financiële wereld worden er kritische vragen gesteld. Vooral de private bankers die werken op basis van een commissie komen nu terecht in het oog van de storm. De Europese Unie onderneemt echter de nodig stappen.

Europa op twee snelheden

Nederland, Groot-Brittannië, Italië en Duitsland zijn voorlopers met een duidelijk standpunt: private bankers kunnen niet én ethisch te werk gaan én onder een commissiesysteem vallen. Daarom hebben ze dan ook beslist om vergoedingen op basis van commissies te verbieden. Daarmee wil landen als Nederland en Groot-Brittannië tegemoet komen aan de verzuchtingen van de beleggers. De toepassingen van de strikte Britse regels had trouwens onmiddellijk zijn weerslag: enkele financiële instituten verstrekten niet langer adviezen, ze waren ervan overtuigd dat dit niet langer winstgevend kon zijn.

De Europese MiFID I-richtlijn uit 2007, voorloper van de nieuwe richtlijn, had tot doel om meer transparantie te scheppen in de bancaire commissies. Nu Europa haar doel heeft bereikt met deze eerste richtlijn was de tijd rijp om er een vervolg aan te breien. Met de MiFID II-richtlijn willen ze financiële adviseurs voortaan afraden om nog commissies aan te rekenen. Op die manier hoopt Europa dat private bankers ongebonden advies kunnen verstrekken.

Lees meerWat is de MiFID richtlijn?

Promoten van het huismerk

Private bankers zijn niet zelden nogal geneigd om eigen producten (lees: huismerken) voor te stellen aan hun klanten. Producten met degelijke rendementen worden soms ‘vergeten’ in de voorstelling simpelweg omdat de financiële instelling er niet veel op verdient. Met de aanpassing van deze nieuwe Europese richtlijn hopen de lidstaten dergelijke onduidelijkheden voortaan te vermijden.

Banken als Société Générale maakt op haar site al zeer goed duidelijk dat van commissies bij private banking bij hen geen sprake kan zijn: “Daarom ontvangen onze private bankers geen enkele commissie op de verkoop van producten of dienst”, staat te lezen op de site. Hoewel de MiFID II-richtlijn al werd goedgekeurd door het Europese Parlement is het nog niet van kracht. De bal ligt momenteel in het kamp van het ESMA, de Europese beurswaakhond. Deze regelgevende instantie voor de Europese markten moet de richtlijn nu omzetten in de praktijk.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.