Wat is langetermijnsparen?

Langetermijnsparen, hoeveel uitleg hoeft het woord? Je spaart op lange termijn. Helder, toch? Wel, er komt nog heel wat bij kijken. Zo is er een optimale grens bij langetermijnsparen. En hoe zich het met de kapitaalaflossingen van jouw woning?

Langetermijnsparen vertoont heel wat gelijkenissen met pensioensparen. Je zet, op jaar of op maandbasis een bedrag aan de kant. Hier krijg je van de overheid nog eens een leuke belastingvermindering. Maar om dit cadeau te krijgen en te optimaliseren moet je wel aan een aantal zaken voldoen.

Lees meer: Welke soorten pensioensparen bestaan er?

Wat zijn de vereisten voor langetermijnsparen

Allereerst moet je minstens 18 jaar zijn. Daarnaast moet je in België belastingen betalen. Voldoe je aan die regels dan kan je alvast aan langetermijnsparen doen.

Maar voor welk bedrag is dit het interessantst? Wel nu, je kan maximaal € 2.260 onderbrengen onder deze vorm van sparen. Wie een lager netto belastbaar inkomen heeft dan € 34.846,66 euro rekent best zelf eens na hoeveel je het best op een jaar spaart. Je neemt 6% van jouw netto belastbaar beroepsinkomen en telt daar € 169,20 bij op.

Op jouw belastingformulier dien je het langetermijnsparen echter in te vullen onder dezelfde noemer van jouw hypothecair krediet. Is deze korf dus al gevuld met de afbetaling van jouw woonlening, dan vervalt het fiscaal voordeel van het langetermijnsparen. En dat maakt het al een pak minder interessant. Want zeg nu zelf, een belastingvoordeel van 30% is best stevig.

Lees meer: Waarom moet je aan pensioensparen doen?

Wanneer krijg je jouw geld?

Dit volgt het voorbeeld van het pensioensparen. Je spaart tot aan jouw pensioen. Eens je op pensioen gaat kan je het geld opvragen. Doe je dit vroeger dan betaal je daar wat extra op. Wie langer spaart dan zijn 60ste, die doet dat belastingvrij.

Hoeveel kan je er van verwachten?

De opbrengst kan je vooraf best goed inschatten. Uiteraard hangt dit af van verzekeringsmaatschappij tot verzekeringsmaatschappij. Ja, een verzekeringsmaatschappij want langetermijnsparen gaat via een verzekeringscontract. De maatschappij verzekert jouw van een minimumopbrengst. Daar kan nog een winstdeelname bijkomen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.