Hoe rijken rijk worden

Rijk worden, een doel op zich voor velen. Maar onthou de wijze woorden van John D. Rockefeller: “Als je enige doel is om rijk te worden, word je het nooit”. Om op een gezonde manier rijk te worden, moet je het rijk worden niet als doel beschouwen maar als een leuke bijkomstigheid.

Eerst en vooral is er een onderscheid tussen de rijken en en de gefortuneerden. Rijke personen hebben veel geld. Gefortuneerden moeten niet onderdoen, maar zij hebben bovendien nog eens de relatieve zekerheid dat hun geld er morgen ook nog is. Kort gesteld zijn er 3 types.

De buitensporigen verdienden op korte termijn grote hoeveelheden geld en hun enige levensdoel wat hen rest is het opsouperen. Sporters zijn daar vaak een goed voorbeeld van. Tijdens hun actieve carrière verdienen ze gigantische bedragen, eens hun glorieperiode er op zit moeten ze het stellen met hun opgebouwde kapitaal. Nooit zullen ze nog verdienen zoals in hun hoogdagen. Tenzij een succesvolle investeerder worden.

De accumulators bouwden kapitaal op en leefden zuinig. Door hun verdiende gelden te laten accumuleren, gaat hun kapitaal exponentieel de hoogte in. Uiteindelijk werken ze naar een financieel doel toe om, wanneer hun geldreserve het toelaat, toe te slaan.

De verdien-en-uitgevers hebben een haat-liefde-verhouding met hun centen. Door een continue instroom aan vers kapitaal kunnen ze het zich permitteren om gestaag grote bedragen uit te geven. Ze leven een vrij en liederlijk leven en maken zich geen zorgen om morgen maar stellen zich ook geen grote doelen. Het adagium “Leef niet even als een koning, maar voor altijd als een prins”, is hen op het lijf geschreven.

Hard werken loont

Ongeacht tot welk type ze behoren is het opbouwen van kapitaal onmogelijk zonder hard werken, een degelijke opleiding, slimme investeringen en/of het nemen van risico’s. Toets de levenswandel van Bill Gates, Carlos Slim of Amancio Ortega hier aan af, minstens één van de vier hoofdfactoren bepaalden de beginjaren. Geluk – op de juiste plaats op het juiste moment zijn – speelt niet zelden een rol. Uit een enquête, waaraan maar eventjes 132.000 multimiljonairs deelnamen, bleek dat 87% hun fortuin vergaarde door hard te werken. Amper 53% kende hun kapitaal deels toe aan geluk. Slechts één op de drie had het geluk om begunstigde te zijn bij een erfenis.

Lees meerDit zijn de functies, sectoren en studierichtingen waar je veel geld kan verdienen

Hoe word je zo rijk?

De kans is klein dat je van een loon of een salaris erg rijk wordt. Amper 8% dankte zijn rijkdom aan een grote verloning. De sleutel tot het succes ligt in het ondernemen. Twee van de drie multimiljonairs maakten kapitaal door de meerwaarde op vaste activa of door een lucratief partnership aan te gaan. Conclusie kan zijn: richt je eigen bedrijf op en werk keihard, zo maak je de grootste kans op rijkdom. En vergeet de woorden van Rockefeller niet.

Lees meer5 Gewoontes van rijke mensen

Maar daarmee is de kous niet af. Denken we terug aan de types rijken en gefortuneerden. Rijk worden is één iets, rijk blijven is een ander paar mouwen. In de VS is er elk jaar een top 400 van rijkste Amerikanen. De belastingdienst IRS gunt ons zo een inkijk in de statistieken van de miljonairs en miljardairs. Maar liefst 72% verlaat de lijst al na een doortocht van amper 1 jaar. Slechts 2% slaagt er in om 10 jaar op een rij de top 400 te halen. 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.