Nu 20? Rijk tegen je 40!

Twintigers: de wereld ligt aan jullie voeten. Met 5 tips van wat De Morgen de Australische Paul D’Hoore noemt, kunnen jullie de wereld aan. Deze financieel journalist geeft zomaar enkele raadgevingen voor jonge mensen om voor hun 40ste een leuk kapitaal bij elkaar te harken. Stop dus met dat bingedrinken en focus je op je doel: rijk worden voor je veertigste levensjaar.

1. De persoonlijke boekhouding

Wie ooit het vak boekhouden kreeg, beseft dat er leukere dingen bestaan in het leven. Maar toch is de persoonlijke boekhouding van levensbelang voor wie wat geld bij elkaar wil sparen, beleggen of investeren. Een duidelijk en transparant overzicht van alle uitgaven en inkomsten bieden je inzicht in je persoonlijk patroon.

Misschien besef je wel hoeveel je gsm-rekening elke maand bedraagt, maar om er zwart op wit mee geconfronteerd te worden is vast al wat pijnlijker. Er zijn heel wat kleine zaken waarop je kan besparen maar die een flinke slok op de borrel schelen op het einde van de maand. Denk maar aan belegde broodjes, afhaalmaaltijden of wat (te veel) pintjes op vrijdag- en of zaterdagavond.

2. Pay yourself first

Het is een duidelijke stelregel voor je persoonlijke financiën. Betaal jezelf eerst een deel van je loon. Eigenlijk spaar je gewoon een vast bedrag bij het begin van de maand. Dit houdt minder risico’s in dan wachten wat er op het einde van de maand overblijft. De verleiding om nog wat onnodige uitgaven te doen, als je rond de 15de merkt dat de rekening gaat slinken, zal wel overwaaien. No worries!

David Koch, dat is dus die Australische financieel expert, suggereert dat ongeacht je inkomen 5 à 10 procent voor iedereen haalbaar moet zijn. Zet hoog in en evalueer na enkele maanden. Zoek voor jezelf een comfortabel evenwicht.

3. Blijf schuldenvrij

Kredietkaarten kunnen voor jongeren -en als twintiger hoor je daar nog steeds bij- een pest zijn. Ze geven je de indruk dat ze kosteloos zijn maar hun woekerinteresten zadelen je op met grote schulden. Vooral in de Angelsaksische landen is dit een enorm economisch probleem en deze ‘ziekte’ waait ook over naar Europa. Opnieuw onderstreept dit het belang van een persoonlijke boekhouding. Door schuldenvrij te blijven, kan je perfect inschatten hoe ver je kan springen.

4. Neem risico’s

Lijkt op het eerste zich misschien haaks te staan op de vorige tip maar dat is het niet. Op jonge leeftijd kan je je een iets groter risico permitteren. Simpelweg omdat je nog veel tijd van hebt om te groeien en te leren in financiën. Iemand die op zijn 60ste begin te investeren en beleggen om een aanvullend pensioen bij elkaar te krijgen, die mag er niet aan denken om een tegenslag tegen te komen. Een ambitieuze belegger van pakweg 23 jaar die zal op zijn lange weg vast wel een opdoffer te verwerken krijgen maar die moet enkel de tijd zijn werk laten doen.

5. Hou altijd je doel voor ogen

Een duidelijk plan met een helder einddoel, dat is het begin van alles. Wijk zo weinig mogelijk af van jouw plan en probeer niet continue bij te sturen. De beste resultaten worden geboekt door diegenen die er in slagen om hun beleggingen of investeringen te ‘vergeten’. Wie constant gaat controleren hoe het staat met zijn of haar beleggingsportefeuille, die zal veel sneller de neiging hebben om te (ver)kopen. En elke overbodige transactie brengt kosten met zich mee die zorgen voor een lager rendement. Daarnaast spelen psychologische factoren mee, zoals angst, hebzucht en andere emoties.

De 5 tips van David Koch sluiten nauw aan bij onze ‘7 tips om meer over te houden op het einde van de maand’. Samengevat komt het erop neer om onnodige uitgaven tot een minimum te beperken. En weten waarom je die inspanningen levert. Veel succes!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.