Hoe een koppel op 8 jaar tijd miljonair werd

Op z’n 27ste, met een zak vol schulden besluit hij miljonair te worden. Voor zijn 35ste, amper 8 jaar later, haalt hij zijn doel. Zijn ervaringen en zijn methode schreef hij neer in een blog milliondollarjourney.com. Dit is het relaas van de Canadese miljonair FrugalTrader.

In Canada, net zoals in de VS, is het gangbaar dat je jouw eerste baan start met een torenhoge schuld. Studentenleningen, die dienen om de studies te financieren, wegen nog jarenlang door op de persoonlijke boekhouding. Voor sommigen zijn deze schulden een molensteen om de hals, een put die ze amper te boven komen. Maar niet voor deze ambitieuze student en zijn vriendin.

Diep in de put

Hij een ingenieur, zij een apothekers, hadden samen een inkomen van bruto 85.000 dollar per jaar. Hun schulden liepen aardig op: een autolening van 25.000 dollar, een hypotheek van meer dan 100.000 dollar en dan nog die verdomde studentenlening van 45.000 dollar. Een behoorlijk diepe put voor zo’n jong koppeltje.

Hun aanpak was simpel en zeer doeltreffend. Allereerst moest de auto eraan geloven. Tegen 2010, amper 4 jaar na hun plan, was de hypotheek al afbetaald. Enkele maanden voor hun deadline, haalden ze de kaap van 1 miljoen dollar, ondanks de financiële crisis in 2008 en de opvoeding van twee kinderen.

De aanhouder wint

Hoe kregen ze dit voor elkaar? FrugalTrader startte al op zeer jonge leeftijd met het investeren in fondsen. Toen hij amper 16 jaar was stopte hij elke maand 20 of 50 dollar in een fonds. Hij hield dit jaren vol en dreef het maandelijkse bedrag zelfs op naar mate hij ouder werd. Ondertussen leerde hij bij over investeren. Hij schat dat hij meer dan 80 boeken las over het onderwerp. Niet alleen kende hij de theorie, hij oefende jarenlang in praktijk. Een methode die hem geen windeieren legde.

Toen het koppel afstudeerde kochten ze een middelgroot huis met daarin twee appartementen. Zij bouwen boven hun nestje en verhuurden de appartementen en de kelder. Enkele jaren later kochten ze met de huuropbrengsten een tweede pand wat zo ook aanboden op de verhuurmarkt. Belangrijke regel wanneer FrugalTrader investeerde in vastgoed: de huur moet de woonlening altijd dekken. Maar een opeenvolging van slechte huurders en gezinsuitbreiding, zorgden voor een verkoop van het pand.

Lees meer: 14-jarige Harvey Millington miljonair op amper 2 jaar tijd

Blijven investeren

Naast het vastgoedavontuur investeerde het koppel ook in aandelen met dividenden. Zijn bedoeling was om de vaste kosten te betalen met de dividenden die de aandelen uitkeerden. Met meer dan 40 aandelen in portefeuille, zoals Johnson & Johnson en Coca-Cola, slaagde hij steeds makkelijker in zijn opzet. Johnson & Johnsons dividend groeide elk jaar opnieuw, nu al 52 jaar lang.

Naast dividendaandelen investeerde FrugalTrader ook nog in indexfondsen (een tip van Warren Buffett). Hij gelooft sterk in de langetermijn groei van de markt. De belangrijkste Amerikaanse index S&P 500 verloor nog nooit geld als je het beschouwt over een termijn van 20 à 30 jaar. Toch is de Canadees bereid om risico’s te nemen. Zijn portefeuille bestaat uit 95 procent aandelen en 5 procent obligaties, wat niet min is.

Na de financiële crisis beklaagde hij zich niet omdat hij aan het beleggen was geslaan. Het speet he enorm dat hij niet meer aandelen had gekocht.

Hard werken helpt

Doorheen de jaren steeg ook het inkomen van het koppel. Initieel hadden ze een bruto-inkomen van 85.000 dollar per jaar maar enkele jaren later was dit al opgelopen tot 105.000 dollar. Ze harkten nog meer geld bij elkaar door extra jobs te nemen en overuren te kloppen. Op het hoogtepunt waren werkweken van 70 tot 80 uur geen uitzondering. Ongeveer 15 tot 20 procent van het gezamenlijke inkomen werd gespaard.

Lees meer: 6 financiële gewoontes die je best leert vóór je 30 bent

Eind 2014 haalden ze hun doel van 1 miljoen dollar. Zijn volgende doel is complete financiële vrijheid. Daarvoor wil hij een investeringsportefeuille van 1,3 miljoen dollar aanleggen. Dit zou hem in staat moeten stellen om zijn job op te zeggen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.