Schrik voor een run on the bank?

Van zodra de rente op een spaarboekje negatief wordt, haalt meer dan 80% van de Belgen hun spaargeld weg bij de banken. De helft van dat spaargeld zou zelfs gewoon cash of in een kluis bewaard worden. Voor de duidelijkheid: momenteel is een negatieve spaarrente niet wettelijk. 35% van de ondervraagden denkt wel dat de negatieve spaarrente niet te vermijden is.

Historische tijden maken we mee: niet alleen kost geld lenen nagenoeg niks meer, ook sparen brengt quasi geen euro meer op. Steeds meer banken bieden het absolute minimum aan. Société Générale was de eerst die de spaarrente liet zakken tot het wettelijke dieptepunt van 0,11 procent. Met een basisrente van 0,01 procent en een getrouwheidspremie van 0,10 procent kunnen sommige banken niet meer lager zakken.

Hoewel de roep vanuit de bankenwereld steeds luider weerklinkt, denkt Minister van Financiën Johan Van Overtveldt er momenteel niet aan om te raken aan het wettelijke minimum. De kans op een run on the bank zou substantieel toenemen en dat wil iedereen vermijden. In De Tijd liet professor Rudi Vander Vennet optekenen dat er voor institutionele en corporate depositi’s al negatieve rentes worden gehanteerd. Hij acht het echter onwaarschijnlijk dat banken dat ook voor retailklanten zouden doen.

Met een enquête bij 600 Belgen vroeg CheckMarket wat zij zouden doen mocht er toch een negatieve spaarrente volgen. Twee op de drie zouden al hun spaargelden weghalen bij de bank. Amper 14 procent zou alles bij het oude laten. Bijna 20% van de ondervraagden zouden minstens een deel weghalen.

Het beeld van de kous onder de matras zou blijkbaar in heel wat huisgezinnen opnieuw de kop op steken. Ongeveer één derde zou ervoor kiezen om het cash geld thuis te bewaren. 23% zou zich wel nog de moeite getroosten om het in een kluis te parkeren. Iets meer dan de helft kiest er toch voor om te investeren: hetzij in aandelen en obligaties hetzij in vastgoed.

Bron: De Tijd

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.