De Belg blijft maar koppig doorsparen

De Belgen kunnen maar geen afstand nemen van hun spaarboekje. Ondanks de wijdverspreide mededeling dat spaarboekjes geen euro meer opbrengen, blijven we hardnekkig miljarden euro’s parkeren op de ouderwetse rekeningen. Hoewel niemand met dit spaargedrag gebaat is, blijven we maar doorgaan. Nieuwe cijfers tonen zelfs een stijging.

Koppig volhouden? Niet beter weten? Schrik voor de alternatieven? Experts hebben er het raden naar maar feit is: de Belgen storten nog maandelijks aanzienlijke bedragen op hun spaarboekjes. Op dit moment staat er ongeveer 37,4 miljard euro op de Belgische KBC spaarboekjes. Eind vorig jaar was dit nog maar 35,6 miljard euro. Een stijging van 1,8 miljard euro of een toename van ongeveer 5 procent. Aanzienlijk, jaar op jaar is dit zelfs nog een stuk meer want toen stond de teller op 34,6 miljard euro. In totaal over alle banken heen staat er nu 263,2 miljard euro op de spaarboekjes. Op 1 maand tijd kwam daar maar liefst 1,36 miljard euro bij.

Toch is er hoop want volgens KBC nemen ook de beleggingsplannen met 25 procent toe. De Belgen blijven weliswaar de risico’s schuwen en kiesen voor behoudsgezinde beleggingen op korte of lange termijn. Speciale spaarformules blijven de hoofdvogel binnen rijven maar ook de traditionele spaarrekening houdt stevig stand.

Ondertussen moet je al een heuse zoektocht ondernemen om nog een bank of een specifieke spaarformule te vinden met een hoge spaarrente. Heel wat banken verlaagden zowel de basisrente als de getrouwheidspremie tot een absoluut minimum van 0,11 procent. Banken die toch nog betere voorwaarden bieden koppelen daar vaak wel andere eisen: een maximaal spaarbedrag, een minimaal instapbedrag, langere termijn,… Overweeg of je al die moeite wel nog wil doen voor een product waar jouw geld gaandeweg steeds minder waard wordt. De energie kan je misschien wel beter besteden aan tal van alternatieven.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.