Belgische spaarboekjes breken in januari opnieuw alle records

Volgens cijfers van de Nationale Bank blijkt dat de Belgen blijven sparen op het klassieke spaarboekje. En dat ondanks de extreem lage spaarrentes. Eind januari stond er een recordbedrag van 259,5 miljard euro op de Belgische spaarboekjes. Tov december betekent het een stijging van 0,4% ofwel 1,1 miljard euro.

Europese Centrale Bank

De huidige zeer lage rente op spaarboekjes is het gevolg van maatregelen van de ECB. Door de rentes laag te houden probeert ze de economie aan te zwengelen. Immers door weinig rente toe te staan, proberen ze mensen er toe aan te zetten meer uit te geven. Spaarrentes zijn gekoppeld aan de EURIBOR.

Lees meerWat is het verschil tussen kortetermijnrente en langetermijnrente?

Inflatie

Ondanks de lage rente geeft de spaarrekening toch nog een hogere rente dan de inflatie, waardoor het spaarboekje voor velen toch nog het ultieme spaarproduct is. De relatieve zekerheid is hierin niet te onderschatten. De meeste spaarrekeningen bieden toch nog een interest op van meer dan één procent, terwijl de inflatie in januari negatief was.

Nochtans zijn er heel wat andere beleggingen waarop een groter rendement te halen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.