Spaarrekening onder druk

De rentes op de spaarrekeningen halen nog maar eens een historisch dieptepunt. Beterschap is momenteel niet in zicht en ondertussen schurken de rentevoeten tegen het nulpunt aan. Maar zijn er wel volwaardige alternatieven voor die oude vertrouwde spaarrekening? Een verhelderend overzicht.

De Vlaming en zijn spaarrekening: het is een bekend beeld. Met z’n allen zijn we trouwe spaarders en dit al vele decennia lang. Sparen deed je bij je thuisbank, zo eenvoudig was het. Enkel een handvol risicovolle investeerders lieten de aangroei- en getrouwheidspremies links liggen, de gekken! Vandaag komen we terecht in een nieuwe realiteit. Spaargeld devalueert en dus worden nu in ijltempo angstvallig ontsnappingsroutes gezocht liefst zonder risico. Bestaan die wel?

Een kleine stap

Wie per se zijn spaarrekening niet los wil laten kan uitkijken naar een bank met een hogere rentevoet. Wereldschokkend is het niet maar de verschillen zijn relatief gezien toch aanzienlijk. Internetbanken met licenties in bijvoorbeeld Malta bieden aantrekkelijkere rentes dan de Belgische grootbanken. Heb je dus behoorlijk wat spaargeld dan kan het lonen om een zoektocht te ondernemen en je geld te verkassen. Interessante tool is de Wikifin-spaarsimulator. Deze up-to-date tool screent alle actuele rentevoeten en adviseert de beste bank voor jouw kapitaal.

Tijd zat

Sparen is natuurlijk niet enkel het principe om geld meer waar te laten worden, het is ook een buffer aanleggen voor moeilijkere tijden, voor grote kosten of onverwachtse uitgaven. Als jouw centen natuurlijk gaan devalueren doorheen de tijd dan is de stap naar een alternatief vlugger gezet. Tal van andere beleggingen zijn mogelijk.

Kan je jouw geld best wel even missen? Dan zijn er producten zoals de termijnrekeningen, volksleningen/kasbons, staatsbons of tak 21 verzekeringen. Dit zijn allemaal beleggingen waar de overheid betrokken partij in is.

Durf je best wel wat meer risico aan? Dan is een belegging in bedrijfsobligaties misschien iets voor jou. Bedrijven geven een obligatie uit om zo kapitaal op te halen op de markt. Voordeel van zo’n obligatie is de hoge rentevoet. Het risico zit er dan weer in dat sommige beleggingsproducten een negatieve rating kunnen hebben. Kredietwaardigheid kan een vlotte uitkering in de weg staan. Bovendien is er geen staatsgarantie en dat vormt voor veel verwoede spaarders een drempel.

Absolute angst voor het onbekende voor spaarders die verknocht waren aan hun spaarrekening is het beleggen in aandelen. Deze sterk fluctuerende markt kan jou uit jouw slaap houden. Bereid zijn om een deel verlies te nemen, risico’s inschatten en goed gestructureerd te werk te gaan, is onontbeerlijk. Sinds 2008 haalden nog nooit zoveel spaarders hun geld van hun spaarboekjes als in de afgelopen 3 maanden. Spaarders beseffen dus maar al te goed dat het tijd wordt om uit te kijken naar andere – eventueel iets risicovollere – mogelijks lucratievere alternatieven.

Zijn vastgoedaandelen een gezond alternatief voor het spaarboekje? In elk geval is het een vorm van investeren die minder kopzorgen met zich meebrengt dan zelf huizen gaan kopen en verkopen. Aandelen in gerenommeerde vastgoedbedrijven kunnen een interessante belegging zijn. Echter, twee grote partijen schrapten de jongste tijd hun dividenduitkeringen. Tot in 2014 waren vastgoedaandelen de nummer 1 bij veel beleggers, maar de jongste tijd verloor het product veel van zijn pluimen.

Naar de staart van het peloton?

Hoewel er nog altijd sprake is van koudwatervrees tekent zich langzamerhand toch een mentaliteitswijziging af. Jaren aan een stuk waren koppen als “Belg beste spaarder van Europa” niet weg te denken uit de kranten. Langzaam werd het afgezwakt naar “Belgen blijven voorzichtige spaarders” tot we nu kunnen concluderen dat we niet langer vooraan in het Europese spaarpeleton fietsen. Met ongeveer 261,25 miljard euro staan echter nog altijd enorme gelden geparkeerd op Belgische spaarrekeningen, maar een afname van anderhalf miljard euro in het laatste half jaar is niet min. Belangrijk detail: het Planbureau voorspelt dat de index van consumptieprijzen tegen eind 2016 met 1,6 procent zal stijgen. Koppel dit aan de jongste rente van KBC (0,15%), dan krijg je een verlaging van de koopkracht van maar liefst 3,8 miljard euro.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.