Op het einde van de maand geld overhouden doe je zo

Als een gek aan het beleggen slaan, kan je een financieel voordeel opleveren. Minder geld spenderen levert je een mindset op. En eentje waar je lange tijd de vruchten van plukt. Besparen is een mildere vorm van sparen. We haalden enkele tips van onder het stof waardoor je meer geld overhoudt op het einde van de maand. Pas ze enkele weken toe en je zal al snel resultaat boeken. Hou dus nog even de portefeuille op zak en lees mee.

Lening herzien

Voor veel gezinnen is de hypotheek de kost die het zwaarst drukt op het maandbudget. De kans is klein, maar voor zij die het nog niet wisten: de rentevoeten staan op een absoluut dieptepunt. Wie al een lening lopen heeft, kan naar de bank trekken om een herziening uit de brand te slepen. Let wel: de kans dat jouw huidige bank de beste rentevoet biedt, is ontzettend klein. Onderneem opnieuw een bankenronde en consulteer minstens 5 financiële instelling. Er zijn amusantere dingen te verzinnen om jouw vrije tijd aan te spenderen maar ze kunnen jou een stevige stuiver opleveren. En elke einde van de maand geven deze geld stromen opnieuw wat meer ademruimte.

Lees meer4 manieren om uit de schulden te komen

Energie besparen

Naast de terugbetaling van de woonlening zijn de energiekosten de belangrijkste factor. Zuinig zijn op gas, elektriciteit en water is in het voordeel van jouw portemonnaie. Vaak zit het hem in de kleine dingen: elektrische toestellen niet in stand-by laten, de kraan niet laten lopen bij het tandenpoetsen, niet dagelijks een halfgevulde vaatwas laten draaien, spaarlampen met dimmers installeren, muren en daken voldoende isoleren, gebruik maken van de nachtteller, de verwarming een graadje lager zetten,…

We geven 75 interessante tips om geld te besparen. Je bespaart al snel honderden euro’s op jaarbasis. Zonder dat je jouw leven drastisch moet veranderen.

Maak een duidelijk overzicht

In elke gezonde financiële huishouding zitten enkele pijnpunten verborgen. Daarom is het belangrijk een overzicht te creëren van alle inkomsten en uitgaven. Onherroepelijk poppen uitgaven op die jouw aandacht zullen trekken. Soms onderschat je hoeveel geld je maandelijks aan een activiteit uitgeeft tot het moment dat alles overzichtelijk in kaart wordt gebracht. Dan pas gaan de ogen open. In de appstores vind je heel wat heldere apps terug die je kunnen helpen bij een duidelijk financieel overzicht.

Lees meer6 financiële gewoontes die je best leert tegen dat je 30 bent

Werk opnieuw met cash

Betaalkaarten zijn ontzettend handig maar geven je steeds minder het gevoel met geld bezig te zijn. Om de uitgaven opnieuw tastbaarder te maken, schakel je best terug op cash. Je kan daarbij gebruik maken van enveloppen. Vul in het begin van de maand 4 à 5 omslagen met contant geld. Je zal een bewuste afweging maken hoeveel er in de omslag moet. Door het budget te verdelen over 4 à 5 delen, bouw je al onmiddellijk een buffer van een week in.

Impulsaankopen moet je proberen te vermijden

De kick van het geld uitgeven moet je afleren. Dit is één van de voornaamste redenen waarom mensen op het einde van de maand geen geld meer overhouden. Een correcte inschatting of je wat nodig hebt, is daarbij een belangrijk startpunt. Als je bijvoorbeeld naar de supermarkt trekt, maak je best vooraf een lijstje aan. Hou je daar dan ook strikt aan eens je aan het winkelen bent. Je moet beseffen dat een impulsaankoop je zeer kortstondig een goed gevoel geeft maar de nasmaak is niet zelden bitter.

Lees meerFinancieel advies voor wie samenleeft met iemand die van geld uitgeven houdt

Doordacht online shoppen

Shoppen is en blijft leuk en kan ook renderen als het doordacht gebeurt. Er zijn heel wat sites die producten stukken goedkoper aanbieden. Hoewel de prijs zeer verleidelijk is, moet je ook hier overwegen of je het echt wel nodig hebt. Is die tuinschaar binnenkort écht onmisbaar? Zo ja, misschien kan je toch nog even een interessante aanbieding op sites zoals groupon.be of vente-exclusive.com afwachten.

Kleine gewoontes veranderen

Stoppen met roken, voor sommigen niet echt een kleine gewoonte, spaart je uiteraard heel wat uit. Maar ook banale zaken als een boterhammendoos in plaats van een belegd broodje. Of bel eens wat minder vaak en stap over op Viber of Whatsapp. Met deze toepassingen kan je perfect bellen zonder dat het een duur abonnement met zich mee brengt.

Deze zeven tips zullen je niet rijk maken, maar ze helpen (onnodige) uitgaven tot een minimum te beperken zodat je meer geld overhoudt op het einde van elke maand. Beschouw dit op 12 maanden en je spaart een aardig bedrag uit en geef toe: de gevolgen voor jouw leven zullen zich niet laten voelen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.