5000 euro investeren: hoe rijk worden?

Vijfduizend euro, veel geld maar geen torenhoog bedrag. Je kan het bedrag op veel manieren bij elkaar krijgen. Een bonus op het werk of een erfenis helpen je misschien een eind op weg. Of krijg je wat geld terug van de belastingen? En indien je geen enkele meevaller hebt, kan je jouw geluk nog zelf afdwingen door een extra job te nemen. Wie de centen nu al heeft, kan maar beter aan de slag gaan, want hoe sneller je start met investeren, hoe meer het de moeite loon. Hoe kan je 5000 euro investeren en er een mooi rendement uit halen?

Geld groeit vooralsnog niet aan de bomen. De kans dat er zonder slag of stoot 5000 euro uit de lucht komt vallen is bijzonder klein. Anderzijds is het nu ook geen bedrag dat je nooit bij elkaar krijgt. Wie twintig maanden de tijd heeft kan met 250 euro per maand binnen de twee jaar zijn doel bereiken. Daarna is het kwestie van zo snel mogelijk aan de slag te gaan.

Leg een buffer aan

Heb je het bedrag bijeen gespaard om aan de slag te gaan? Vooraleer je je 5000 euro meteen gaat beleggen, is het belangrijk eerst een voorzichtigheidsmarge in te bouwen.

Veel mensen zijn bang en zien het als een sprong in het diepe. Ze hoorden al de wildste verhalen van startende beleggers die hun geld kwijtspeelden en achterbleven zonder iets in handen. Ze maken zich nooit de bedenking dat ze misschien gewoon een verkeerde aanpak gebruikten.

Of je einddoel nu een extra voor je pensioen is, of de aankoop van beleggingsvastgoed, zorg er in de eerste plaats voor dat je een financiële buffer aanlegt. Een gezonde marge is 3 tot 9 maal je netto maandelijkse uitgaven. Zo kan je al tegen een stootje wanneer er wat donkere wolken verschijnen.

Lees meerBudgetbeheer: de eerste stap naar een gezond financieel leven

Stel jezelf een doel

Met die buffer in het achterhoofd is het veel relaxter om jouw belegging aan te vatten. Het stellen van een doel is primordiaal voor je effectief van start gaat.

Wie kapitaal wil opbouwen op lange termijn kan een andere manier van investeren aan de dag leggen dan iemand die een welbepaalde doel op een welbepaald tijdstip heeft. Ouders die een kot willen kopen voor hun studerende kinderen, willen op een zeer welbepaald moment in hun leven de beschikking hebben over (een deel van) hun kapitaal. 5000 euro investeren zonder specifieke aankoop, heeft dan een veel bredere horizon en kan mikken op een langere termijn.

Duidelijk op voorhand formuleren wat je wilt en kan met jouw kapitaal, eventueel tegen wanneer, is de start van elke gezonde investering.

Begin zo snel mogelijk

Beleggen op lange termijn heeft heel wat voordelen. Zo kan je een berenmarkt gewoon uitzweten. Twintigers die nu starten met beleggen hebben simpelweg de tijd om betere momenten af te wachten. Een 60’er die belegt om een aanvulling op zijn pensioen op te bouwen, heeft die tijd vaak niet en moet dan maar genoegen nemen met wat minder. Een risico-analyse is dus altijd een goed idee.

Lees meer6 financiële gewoontes die je best leert tegen dat je 30 bent

Laat je geld voor jou werken

Geld laten werken in de plaats van werken voor geld, wie daar in slaagt vindt de sleutel tot succes. Kapitaal opbouwen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, meer dan wat doorzettingsvermogen vraagt het vaak niet. Wie start met investeren en de eerste voorzichtige winsten opstrijkt, herbelegt die interesten best zo snel mogelijk. Op die manier creëer je gecumuleerde interesten, een sneeuwbaleffect wat kan zorgen voor zeer stevige rendementen, ondanks het beperkte startkapitaal.

Lees meerDe kracht van samengestelde interest

5000 euro investeren – wat brengt het op?

Een bedrag van 5000 euro investeren op een termijn van 30 jaar aan een samengestelde interest van 5% levert je algauw een kapitaal van 21.610 euro.

Laten we bescheiden zijn en een rendement van 5% voor ogen houden. Stort je daarna stelselmatig elke maand € 250 bij, dan klok je na 30 jaar af op meer dan € 225.000. Na ongeveer 13 jaar ontvang je per jaar meer interesten dan wat je bijdraagt tot het beleggingsproduct. Slaag je er in om een belegging met een rendement van 10% te vinden (en aan te houden), dan bereik je dit punt al na 6 jaar en sluit je na 30 jaar af met meer dan € 600.000 op zak.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

  1. Geloof er niks van zijn enkel maar diegene die die sites maken die er wél bij varen

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.