Fitbit groeide dankzij de steun van de risicokapitaalverstrekkers

Risicokapitaalverstrekker Sapphire Ventures, een bedrijf uitsluitend gefinancierd door de technologiereus SAP, richtte een investeringsfonds op van ruim 1 miljard dollar. Dit fonds investeert de komende jaren in technologische en baanbrekende startups. Daarmee vestigt SAP een nieuwe record in de wereld van het risicokapitaal.

Sapphire Ventures heeft al een lange en uitmuntende staat van dienst als risicokapitaalverstrekker. Met namen als Kaltura, Fitbit en het bij ons bekendere LinkedIn ondersteunde het bedrijf sinds 1996 al heel wat succesvolle en innovatieve producten. Nu start voor SAP en Sapphire Ventures een nieuwe fase waarbij de focus ligt op de actieve ondersteuning van startups die al in hun groeifase zitten.

Lees ook: Risicokapitaal zoeken en vinden

Dit nieuwe fonds met een waarde van 1 miljard dollar is het derde maar grootste fonds onder de vleugels van Sapphire Ventures. Daarmee verdubbelt deze risicokapitaalverstrekker het beschikbare vermogen tot maar liefst 2,4 miljard dollar. Volgens Nino Marakovic, managing director bij Sapphire Ventures, kon die extra pot van 1 miljard dollar er maar komen omdat de risicokapitaalverstrekker 5 uitstekende jaren achter de rug heeft.

Risicokapitaalverstrekkers verpletteren record

In het tweede kwartaal van dit jaar haalden risicokapitaalverstrekkers zo maar eventjes 8,8 miljard dollar op. Dat is een lichte terugval in vergelijking met het eerste (uitzonderlijke) kwartaal, toen er maar liefst 14 miljard dollar risicokapitaal werd verstrekt. 2016 zal met zekerheid hét jaar van het risicokapitaal worden met twee opeenvolgende recordophalingen.

Sapphire Ventures investeert in heel wat bedrijven in Europa maar ook in de Verenigde Staten, Israel en de groeilanden zoals Brazilië. In totaal worden meer dan 130 ondernemingen -waarvan 15 IPO’s- geruggesteund door deze risicokapitaalverstrekker. Het aantal ‘initial public offerings’ (IPO) ligt zo hoog door de marktdynamiek onder de technologische startups. Heel wat van die startende bedrijven komen terecht op een hectische rollercoaster waardoor Sapphire Ventures recentelijk besloot de kaart van de expansiebedrijven te trekken.

(bron: UK Business Insider)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.