Rendement berekenen van jouw belegging.

Eenvoudig gezegd is rendement een getal dat uitdrukt hoe de winsten van een belegging of investering zich verhouden tegenover de kosten van diezelfde belegging. Op die manier kan je verschillende investeringen tegen het licht houden en een kwantitatief rendement berekenen. Tenslotte, je investeert geen van je zuurverdiende centen voor de mooie ogen van de beleggingsassistente.

De theoretische formule is behoorlijk eenvoudig. Je trekt de kost af van de winst en deelt door de kosten. Deze verhouding is het rendement of de return on investment (ROI). Je investeert 1000 euro in de fictieve pizzaketen Romy, na 1 jaar verkoop je jouw investering voor 1200 euro. 200 euro profijt en een ROI van 20%. Je investeerde echter ook in een fictieve hamburgerketen LBT, daar maakte je 2000 euro voor vrij, eveneens na 1 jaar verkoop je jouw aandeel en dit levert jou 300 euro op. In absolute getallen leverde LBT je meer op dan Romy, maar de ROI maakt ons duidelijk dat Romy een interessantere belegging is dan LBT.

ROI = (VerkoopprijsAankoopprijs) / Aankoopprijs x 100

Er is echter een niet te verwaarlozen verschil tussen het bruto- en nettorendement. Vaak komen allerlei heffingen en belastingen nog wat roet in het eten gooien. Staar je dus zeker niet blind op een brutorendement maar wees realistisch en trek er alle extra kosten van af. Wie zijn rendement ook écht wil zien renderen overweegt best om ook dit opnieuw te gaan investeren. Door de samengestelde interest kan je minstens dubbel zo hard genieten van jouw rendementen.

Lees meerDe kracht van samengestelde interest

Bereken jouw rendement zelf

Maar niet alles laat zich zo eenvoudig berekenen

Stel je wil berekenen wat het rendement is op een belegging in landbouwgrond. Je hebt de waarde van jouw grond, die een kost is in eerste instantie en bij verkoop een winst. Nogal wiedes dat je de formule eenvoudigweg kan toepassen maar die landbouwgrond heeft ook een opbrengst, bijvoorbeeld door verhuur aan een landbouwer of door te delen in de opbrengst van de gewassen die op de grond geteeld worden.

Lees meerWat je niet moet doen als je gaat beleggen

Ook de kosten kunnen complexer zijn dan in een theoretisch model. Stel je koopt een huis, doorheen de jaren stop je er links en rechts wat centen in om het pand op te smukken. Ook dit zijn kosten die je mee moet nemen in het berekenen van jouw return of rendement. Doe je dit niet dan ligt het rendement voor het huis bedrieglijk hoog.

Bovendien kan ook de looptijd van het ene product verschillen van het andere. Is een ROI van 40% op 3 jaar per definitie beter dan een van 12% op 1 jaar? De eenvoud van de formule is soms ontoereikend en kan een verkeerde beslissing aansturen. Er zit dus een beperking op het gebruik van de ROI-formule. Beschouw het niet als heilig goed. En tijd is nu eenmaal een factor waar deze eenvoudige formule geen rekening mee houdt. De berekening van een ROI is dus een simpel startpunt, maar ook niet meer dan dat. Als beginnend investeerder ontdek je al snel dat andere parameters als de ROE (return on equity of rendement op kapitaal) of de CAGR (compound annual growth rate of de samengestelde jaarlijkse groei) jou betere inzichten kunnen verschaffen.

ROI ontwikkelt verder

Niet enkel de financiële return op investment maar ook de sociale return on investment speelt vandaag een rol. De SROI bepaalt mee de sociale impact van projecten of investeringen en kijkt niet langer eng naar de verhouding tussen kost en opbrengst maar neemt maatschappelijke factoren mee in de afweging.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.