Politieke invloed op aandelenportefeuille

Andrew Howard, Head of Sustainable Research bij Schroders schreef met “Investing in a time of political change” een interessante bijdrage over de verrassende politieke verschuivingen van de laatste jaren en over de impact daarvan voor de beleggers. Interessant is dat hij voorbijgaat aan de waan van de dag en in tegenstelling tot de meeste commentatoren niet kijkt naar de directe gevolgen van de politieke veranderingen, maar naar de structurele ontwikkelingen.

Andrew Howard stelt vast dat de politieke onstabiliteit wereldwijd snel aan het toenemen is. Vijftig jaar na mei 68, zorgen fenomenen zoals de hoge belastingdruk die bovendien door topbedrijven perfect legaal wordt ontweken, voor toenemende ontevredenheid bij de kiezers. De sociale onrust bij Lidl op het eind van de maand april was daar maar één exponent van.

Machtsverschuivingen

Terwijl verkiezingen vroeger altijd in het teken stonden van één of twee thema’s, is er nu spake van een overvolle politieke agenda, met onderwerpen die telkens andere bevolkingsgroepen aanspreken, zodat de politiek steeds meer versnipperd geraakt – denk maar aan partijen die de dierenrechten hoog in het vaandel voeren – en zodat machtsverschuivingen elkaar sneller opvolgen. Tegelijk nemen de economische uitdagingen toe, want de overheden kijken aan tegen torenhoge schulden en hebben de jongste jaren de consumptiebestedingen moeten aanzwengelen door de belastingen te verlagen. Met andere woorden: er is bij de overheden steeds minder geld beschikbaar, terwijl er steeds meer nodig is om aan alle verzuchtingen en snelle veranderingen te kunnen beantwoorden. Daar komt nog bij dat grote bedrijven en de politiek steeds minder op dezelfde golflengte zitten.

Lees meer: Factoren die de wisselkoersen kunnen beïnvloeden

Invloed op bedrijfswereld

Eén en ander heeft volgens Howard ook ingrijpende gevolgen voor de bedrijfswereld en dus voor de aandelen waarin beleggers investeren. Ondernemingen kunnen veel minder dan vroeger dankzij lobbywerk de wetgeving, die nog nationaal is, in een richting sturen die positief is voor hen. Ze zijn ook genoodzaakt hun bedrijfsmodellen voortdurend aan te passen, niet alleen als gevolg van de technologische veranderingen, maar ook als gevolg van de wijzigingen in het politieke landschap. Bedrijven die wereldwijd opereren dreigen het slachtoffer te worden van toenemend protectionisme.

Politieke ontwikkelingen volgen

Beleggers doen er volgens Howard goed aan niet al te licht over al die ontwikkelingen heen te stappen. “Veel meer dan vroeger”, zo besluit hij, “moeten beleggers de politieke ontwikkelingen nauwlettend in het oog houden want ze hebben steeds meer implicaties voor de bedrijven. De politieke veranderingen vereisen een groot aanpassingsvermogen van de bedrijven ten aanzien van specifieke beleidsplannen. Het is belangrijker om ervoor te zorgen dat de bedrijfsmodellen zich kunnen aanpassen aan de veranderingen die onvermijdelijk komen, dan dat strategische en investeringsdoelstellingen in een grootse visie worden verankerd, hoe goed doordacht die visie ook is.”

Geert Degrande

Geert Degrande is al 37 jaar actief als freelancejournalist, copywriter, blogger, vertaler en ghostwriter. Economie en finance en HR zijn zijn belangrijkste specialisatiedomeinen. Hij heeft als eindredacteur van Test-Aankoop Invest, als redacteur van CFO Magazine en FD Magazine en als redacteur van Logic-Immo ook ruime ervaring in de financiële- en de vastgoedwereld.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.