De aandelenbeurs gaat op en neer, een stierenmarkt wisselt af met een berenmarkt. Stieren? Beren? Op de beurs wordt nogal een apart taaltje gebruikt. Waarom bull en bear market? En wat symboliseren deze dieren?
Stierenmarkt vs berenmarkt
Beren en stieren zijn in een oneindig gevecht met elkaar verwikkeld op de beurzen. Wie regelmatig wat leest over de aandelenbeurzen zal al vaak gehoord hebben van de berenmarkt (bear market) en van de stierenmarkt (bull market).
Berenmarkt
Een berenmarkt of bear market doet zich voor wanneer de vooruitzichten pessimistisch van aard zijn. De economie raakt in het slop, de recessie loert om de hoek en de werkeloosheid stijgt alleen maar. Aandelenkoersen maken in zo’n periode vaak bokkensprongen, met als uitkomst kelderende resultaten. Beleggers gaan vaak ‘short’ in een ‘bearish’ periode. Short selling is een aandeel dat je niet hebt of leent, terugkopen aan een lagere prijs. Enige ervaring is absoluut vereist want de risico’s zijn niet te verwaarlozen.
Waarom staat de beer symbool voor deze deprimerende marktsituatie? De beer haalt zijn slachtoffer neer met neerwaartse klappen. In aanvalspositie torent de beer hoog uit boven de gedupeerde en stort zich naar beneden. Dit is net wat de markt doet wanneer ze terecht komt in een berenmarkt. Maar er is meer: de beer is ook gekozen uit een historisch standpunt. Ooit was er een florerende handel in berenhuiden. De handelaar verkocht toen al berenhuiden die hij nog moest ontvangen (short selling avant la lettre).
Stierenmarkt
Er is sprake van een stierenmarkt of bull market wanneer alles rooskleurig is. De economie doet het goed, er is een grote jobcreatie, de aandelenkoersen swingen de pan uit. Kortom het kan niet beter en iedereen is in een euforische stemming. Investeren op de beurs én winst maken is in deze tijd niet zo moeilijk. Zowat elk aandeel zit in een stijgende trend. De moeilijkste (luxe-)keuze is het best presterende aandeel te vinden. Prettige rendementen halen is relatief eenvoudig in een ‘bullish’ periode.
De stier, bijvoorbeeld het reusachtige exemplaar op Wall Street, is aanvalslustig. Een prooi gooit hij met zijn hoorns de lucht in. Dit symboliseert de dynamiek van de steeds hoger klimmende beurskoersen. Maar ook hier is een tweede verklaring. Van oudsher liet de mens dieren duelleren. Een populaire strijd was die tussen de stier en de beer. Vandaar dat ook op de financiële markt al vlug het duo beer en stier weer de kop opstak.
Lees meer: Hoe kan je je winst op aandelen verdubbelen?
Andere dieren
De farm zoals de markt ook wel eens genoemd wordt, is bevolkt door nog wat beesten. De termen worden weliswaar minder gebruikt dan de stierenmakrt en berenmarkt. Zo lopen er ook nog kippen (chicken) rond. Dit zijn beleggers die constant in grote angst leven om verlies te maken. De kleinste indicatie voor een dalende koers is genoeg om hun effecten van de hand te doen.
Als laatste zijn er nog de varkens (pigs). Dit zijn traders die volop voor het risico kiezen. Ongeduld en grote hebzucht typeren de varkens. Ze willen snelle winsten boeken maar zijn niet bereid om een langetermijnvisie te ontwikkelen. Ze leven in het hier en nu. Verliezen kunnen zich zo wel eens opstapelen maar als ze winnen, dan winnen ze groot.