Spotlight opties

Sinds 2014 vinden we op Euronext zogenaamde Spotlight opties terug. Deze spotlight opties plaatsen bepaalde onderliggende waarden even onder de schijnwerper. Maar waarom doen ze dat? Wat zijn dergelijke opties nu net en wat kenmerkt hen?

In de spotlight

Een Spotlight Optie reageert in feite meteen op de meeste recente ontwikkelingen op de markt met behulp van nieuwe optieklassen. Zo worden onderliggende waarden inderdaad even in de spotlight gezet met behulp van een eenvoudig beleggingsinstrument genaamd opties. Op Euronext noteert men Spotlight Opties op zowel kleine, middelgrote als net geïntroduceerde ondernemingen. Wat zij allen gemeen hebben is dat het gaat om onderliggende waarden die door bijzondere gebeurtenissen of activiteiten even in de schijnwerper (Spotlight) geplaatst worden. Het gaat met andere woorden om aandelen (maar ook andere onderliggende waarden zijn mogelijk) die zeer plots ‘in’ zijn omdat ze recent vaak in het nieuws verschenen zijn of omdat ze nog maar net geïntroduceerd zijn op de beurs. Spotlight Opties kunnen in feite dus het best omschreven worden als zijnde eventdriven-producten. Is dit nadelig? Zeker niet, net zoals bij gewone opties kunnen ook hier mooie winsten geboekt worden.

Lees meer: Opties pas interessant voor wie de gevaren kent

Looptijd

Een Spotlight Optie speelt snel in op de meest recente ontwikkelingen op de markt en heeft daarom ook vrij korte looptijden van 1, 2 en 3 maanden. In vergelijking met gewone opties is dit een opmerkzaam verschil. Bij een eventuele positieve ontwikkeling van het handelsvolume kan er echter alsnog voor worden gekozen om bijkomende looptijden te introduceren. Bovendien kan het ook gebeuren dat een Spotlight optie uiteindelijk groeit tot een standaard optie. Dat gebeurde bijvoorbeeld al bij BE Semiconductor Industries en ABN Amro Group.

Lees meerDe mythes van beleggen in opties

Een groot succes

Spotlight opties zijn vaak van in het beginne een groot succes. Dat wordt veroorzaakt door een heuse krachtenbundeling door liquiditeitsverschaffers en Sponsoring Brokers. Zij verzorgen heel vaak de feitelijke promotie en zorgen voor het groot succes van dit beleggingsinstrument. Aanvankelijk waren er bijvoorbeeld slechts spotlightopties op vier middelgrote bedrijven (Euronav, Ablynx, Cardio 3 en EVS) en op Telenet. Intussen zijn er op Euronext 24 Spotlight Opties te vinden en werden al meer dan 240.000 optiecontracten afgesloten.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.