Bij het woord “binair” denken sommige techneuten onder ons misschien meteen aan het tweetallig getalsysteem, de zogenaamde eentjes en nullen die de basis vormen van de hele computerwereld. Binaire opties zijn echter iets totaal anders en hebben recent de beleggingswereld veroverd. Deze binaire opties worden ook wel eens de “alles of niets”-opties genoemd, vanwege de twee mogelijke uitkomsten die het biedt. Op die manier vertoont het wel degelijk gelijkenissen met een tweetallig systeem: winst (1) of verlies (0). Maar wat zijn deze binaire opties nu eigenlijk? Welke mogelijke uitkomsten zijn er? En hoe kan ik beleggen in deze binaire opties?

Binaire opties

Binaire opties (binary options) zijn dus een speciale soort opties. Net zoals alle andere opties hebben ze dus een bepaalde onderliggende waarde (aandelen, goud, indices, valuta). En net zoals bij een gewone optie zal wat je verdient afhangen van de evolutie van die onderliggende waarde.

Het verschil met gewone opties

Om echt in te zien wat een binaire optie net is, is het misschien handig om te vertrekken van de verschillen ten opzichte van de gewone opties.

Ten eerste staat de binary option zelf volledig los van die onderliggende waarde. Bij het expireren van de optie zal je dus niet de onderliggende waarde zelf krijgen of moeten leveren, maar het zal wel als basis dienen om jouw winst of verlies te bepalen. Gebruik maken van een call option om zo het onderliggend product ook effectief aan te kopen is dus niet mogelijk: alles verloopt virtueel.

Ten tweede worden binary options niet vrij op de beurs verhandeld maar zijn ze enkel via dergelijke binaire optiebrokers beschikbaar. Meer dan ooit is de keuze van een goede broker zeer belangrijk.

Een laatste en tevens het belangrijkste verschil én kenmerk van binaire opties is de tweetallige uitkomst: alles of niets. Eigenlijk heb je dus steeds de keuze tussen een higher of lower binary option: jij denkt dat de onderliggende waarde van deze optie zal gestegen of gedaald zijn op een vooraf bepaalde en vastgelegde expiratiedatum ten opzichte van een vooraf vastgelegde waarde. Heb je gelijk: dan krijg je een vooraf vastgesteld rendement toegekend, was je foutief: dan verlies je je inleg volledig. Het is eigenlijk dit kenmerk dat binary options zo populair gemaakt heeft: het vormt een eenvoudig en efficiënt beleggingsproduct dat bovendien ook vlot toegankelijk is.

Lees meer: Binaire opties vs CFDs: een wereld van verschillen én gelijkenissen

Parameters van het optiecontract

Bij het aangaan van een bepaalde positie sluit je eigenlijk een soort digitaal contract af met een bepaalde binaire broker. In dat contract staan alle parameters vooraf vast, waardoor je vooraf weet waar je aan toe bent. Het is belangrijk deze parameters goed te lezen en te vergelijken (zeker bij brokers onderling) om zo het beste beleggingsproduct en aanbieder uit te kiezen. Deze parameters zijn:

  • Expiry Date: Het moment waarop het contract afloopt. Het is op dit moment dat de onderliggende waarde moet gestegen of gezakt zijn.
  • Strike price: De koers waar het onderliggende product boven of onder moet liggen (dit hoeft dus niet de huidige dagkoers te zijn)
  • Rendement: Wat krijg je bij winst. Heel vaak ligt dit 80 tot zelfs 90% hoger dan de waarde van het geriskeerde bedrag
  • Geriskeerd bedrag: Het bedrag dat je moet investeren en dat je maw kan verliezen

Populaire belegging?

Wij snappen als geen ander waarom binaire opties zo snel razendpopulair zijn geworden. De combinatie van eenvoud en potentiële winsten maken het dan ook een interessant beleggingsproduct. Ook hier benadrukken we echter dat het belangrijk is om één en ander van de markt en de onderliggende waarde af te weten om binary options niet zomaar tot een gokcontract te reduceren.

Binaire opties verboden in België

Hou er echter rekening mee dat binaire opties aan particulieren in België is verboden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.