Twee vliegen in één klap: exit strategie voor gedekte call opties

Wie de techniek van het schrijven van gedekte call opties ondertussen goed onder de knie heeft kan zijn winst gaan maximaliseren. Handelen in opties, zowel aan kopers- als verkoperszijde vraagt ook een goede kennis van exit-strategieën. Is het mogelijk om tijdens eenzelfde maand twee keer geld te verdienen aan één trade? Via de “Twee vliegen in één klap” strategie is dit zeker mogelijk!

Schrijf een gedekte call

In eerste instantie moet je eerst leren een gedekte of covered call optie te schrijven. Je hebt bijvoorbeeld 100 aandelen van Bekaert gekocht aan 20 euro. Een gedekte call optie schrijf je door één optiecontract te verkopen op één maand (of langer). Je kiest hier bijvoorbeeld een strike van 22 euro en krijgt hiervoor een optiepremie van 35 euro. In dit artikel wordt er verdergegaan met bovenstaand voorbeeld. Je hebt deze trade in je portefeuille aan het begin van de maand.

Lees meer: Wat zijn gedekte of covered call opties?

Exit-strategie bij opties

Het is belangrijk, om verlies te beperken bij het kopen en verkopen van opties, om verschillende exit-strategieën onder de knie te hebben. Deze specifieke “Twee vliegen in één klap” strategie is niet om verlies te beperken, maar om winst te maximaliseren. Eén heel belangrijke regel bij geschreven opties: elke exit-strategie start met het terugkopen van je optie! Een verstandige optie-trader wijkt niet van deze stelregel af!

Twee vliegen in één klap

De exit-strategie “Twee vliegen in één klap” laat toe om tijdens één maand twee keer een optiepremie op te strijken. De algemene regel is dat je deze exit-strategie toepast in de eerste twee weken van het contract. Deze techniek zal niet altijd lukken, het zal afhangen van de volatiliteit van je onderliggende activa. Wie graag zijn portefeuille nauw opvolgt kan dit type bewegingen detecteren. Ben je eerder een passieve belegger, dan vraagt deze techniek teveel opvolging.

Stel dat, in bovenstaand voorbeeld, Bekaert een week na verkoop van je gedekte optie, zakt naar 19. In dit geval zal ook de optieprijs dalen. Als voor deze daling geen specifieke aanleiding was en het lijkt alsof deze daling maar tijdelijk is, dan is dit het ideale moment om een dubbele winst te genereren. 

Indien de optiepremie gezakt is naar maximaal 20% van zijn initiële waarde dan bestaat er een kans op “Twee vliegen in één klap”. In het eerdere voorbeeld zou het optiecontract dus nog maximaal 7 euro mogen kosten. Als allereerste stap koop je dit contract terug. Je initiële winst van 35 euro zakt nu echter naar 28 euro. Je offert wat winst op in de hoop nieuwe winst te genereren.

Als het aandeel weer begint te stijgen, dan verkoop je een tweede contract, binnen dezelfde looptijd. In dit geval moet het contract sowieso voor meer dan 7 euro verkocht worden om extra winst te maken, bijvoorbeeld voor 25 euro. Dit kan je eventueel doen aan de hand van een limietorder. Mocht je limiet niet bereikt worden tegen de laatste week van de contractperiode, dan kan je alsnog een optie verkopen aan marktprijs, zelfs al is deze lager dan 14 euro.

Samengevat

Voorbeeld samengevat in stappen:

  • Op 20 mei koop je 100 aandelen Bekaert aan €20 per aandeel.
  • Dezelfde dag schrijf je een calloptie met strike €22 op één maand en krijgt €35 voor dit contract.
  • Op 28 mei zakt Bekaert naar €19, je koopt de optie terug aan €7 (max 20%).
  • Op 7 juni schrijf je een nieuwe calloptie met dezelfde termijn en strike en krijgt €25 voor dit contract.
  • Je totale optiewinst bedraagt uiteindelijk €46 in plaats van €35 euro zonder exit-strategie.
  • In het beste geval staat Bekaert aan €22 op vervaldag, dan wordt je optiewinst van €46 ook nog eens aangevuld met €200 aandelenwinst. Een totale winst van 12,3% op één maand tijd.
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.