Poor man's call

Beleggen in opties biedt vaak het voordeel dat je met een minimale inleg een maximale winst kunt behalen. Eén optiecontract geldt steeds voor honderd aandelen en zorgt dus voor een soort hefboomeffect. Ook met een klein budget kun je dus maximaal gaan profiteren van de beurs. De “Poor man’s call” is een ideale strategie om regelmatige winsten op te strijken met een minimale inleg.

Opties schrijven en kopen

Als je aan de slag wilt met een Poor man’s call is het belangrijk dat je eerst de basisprincipes begrijpt van beleggen via covered calls. Via deze strategie koop je 100 deelbewijzen van een specifiek aandeel XYZ. Dit is je long positie.

Vervolgens ga je een call optie schrijven op deze aandelenpositie met een termijn van één maand. Jij biedt dus een optie aan waarmee je belooft het aandeel XYZ op het einde van de maand te verkopen aan een bepaalde prijs. Voor deze belofte krijg jij als tegenprestatie de optiepremie. Dit is je short positie.

Opties als onderliggende activa

Wil je een aandeel als bijvoorbeeld Shell of Galapagos aankopen als onderliggende waarde, dan heb je al minstens 2500-3000 euro nodig. Je moet namelijk steeds 100 stuks van het onderliggende kopen om een gecoverde call te kunnen schrijven.

Lees meerWat zijn gedekte of covered call opties?

Is je budget meer bescheiden en wil je toch aan de slag met geschreven covered call opties, dan kies je beter voor de Poor man’s call strategie. Deze strategie vraagt iets meer aandacht dan de gewone strategie. Het voordeel is dat de inleg veel lager is en het rendement hoger. In een Poor man’s call ga je namelijk de long aandelenpositie vervangen door een long optiepositie.

Long en short met een Poor man’s call

Opties met een heel verre uitoefendatum gaan vaak iets minder volatiel zijn dan opties op kortere termijn. Er wordt zelfs soms gesteld dat een optie met een verre expiratiedatum bijna de trend van het aandeel volgen. Met dat verschil dat je met de aankoop van één optie een tegenwaarde van honderd aandelen bezit.

Als onderliggende waarde koop je dus een optie met een zo lang mogelijke expiratiedatum. Een half jaar is hier niet voldoende, ga minimaal kijken naar opties die nog een jaar of langer lopen. Daarnaast koop je ook beter een optie met een expiratiedatum die onder de huidige koers ligt. Een 5% tot 10% is hier aan te bevelen.

Nu heb je je long positie. Stel dat je een optie gekocht hebt op het aandeel XYZ voor 500 euro, met vervaldag op 12 maanden. Strike prijs is 55 euro en het aandeel noteert voorlopig aan 58 euro. Je weet dus dat je sowieso binnen één jaar het recht hebt om 100 aandelen XYZ te kopen aan 55 euro per stuk. Je legt 500 euro in, je bent dus break even op 60 euro. Als het aandeel stijgt naar 65 euro op één jaar tijd, dan win je dus nogmaals 500 euro. Je winst is hier 100%.

Als je daarnaast ook nog eens maandelijks een call optie schrijft op deze positie, dan kun je de winst gaan maximaliseren. Schrijf een optie met een strike van 62 euro op één maand tijd. Je krijgt hiervoor bijvoorbeeld 20 euro. Bereikt de aandelenkoers niet de afgesproken strike van 62 euro, dan hou jij je 20 euro. Met wat geluk kun je gedurende een jaar maandelijks nogmaals een 20tal euro opstrijken.

Lijkt het erop dat het aandeel op expiratie in the money zal zijn, dan moet je de volledige positie omdraaien om verlies te vermijden. Je verliest de winst van de geschreven optie maar maakt nog steeds winst op je long positie.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.