Mythes over beleggen in opties

Voor vele beleggers zijn opties een grote onbekende categorie. Er zijn veel verhalen: mensen die ermee rijk worden, beleggers die er hun broek aan scheuren. Er bestaan dan ook veel mythes over deze manier van beleggen.

Nu ik zelf bijna 2 jaar beleg met opties, kan ik deze mythes en verhalen beter in hun context plaatsen.

Er kruipt veel tijd in

Een eerste reden die mensen aanhalen om niet met opties te starten is de tijd die je ervoor nodig hebt. Je moet er dagelijks een paar uur mee bezig zijn. Dat valt wel mee. Gemiddeld ben ik 10 minuten per dag met mijn opties bezig. Dit varieert sterk van een snelle blik op mijn rekening om te kijken hoe de posities ervoor staan, tot een sessie van een half uur indien er posties afgesloten moeten worden of posities beheerd moeten worden om resultaten effectief vast te leggen.

Dit is natuurlijk meer tijd dan niet beleggen of index beleggen. Wellicht niet zoveel meer tijd als een dividend belegger die na elke kwartaal rapport de analyse van de aandelen moet maken om te kijken of alles nog goed gaat.

Lees meer: Beleggen in opties interessant voor wie de gevaren kent

Complexe wiskunde nodig

De modellen die gebruikt worden om opties te prijzen (Black & Scholes model) zijn inderdaad niet eenvoudig. Er bestaan ook complexe modellen om een prijs op een aandeel te plakken (discounted cash flow analyse). Als belegger in aandelen of opties heb je deze formules echter niet per sé nodig. Begrijpen welke je aandelen je wil en waarom is veel belangrijker.

Wel is het zo dat het optie model een aantal parameters meegeeft die je info verschaffen over de visie van de markt en de verwachtte bewegingen van het onderliggende aandeel. Deze getallen zijn echter makkelijk op te vragen en kan je analyseren zonder berekeningen.

Je verliezen kunnen oneindig groot zijn

Indien je opties juist gebruikt, dan zijn de mogelijke verliezen gelimiteerd en in sommige gevallen minder dan het aanhouden van het aandeel. Indien je een put optie schrijft (je bent dan verplicht om het onderliggende aandeel te kopen aan de strike prijs), dan krijg je een premie. Laten we een een voorbeeld nemen.

  • Ik koop aandeel ABC voor 50€ of ik schrijf een put (sell to open) met strike 46€ en ontvang 1€ premie
  • Een paar dagen laten is er slecht nieuws van ABC. Het aandeel zakt weg naar 40€.
  • Ik verkoop mijn aandeel aan 40€ en boek dus 10€ verlies
  • In het geval van de put, koop ik de put terug (buy to close) aan 7€. Ik heb dus een verlies van 6€ (6€ om terug te kopen en 1€ ontvangen premie)

Een ander geval is het schrijven van een ongedekte call. In dit geval kan je mogelijk verlies zeer groot worden, indien de prijs van het aandeel echt de hoogte inschiet, dan heb je een groot verlies. Dit is dus ten zeerste af te raden. De meeste brokers laten dit niet toe.

Bij het kopen van opties kan je niet meer verliezen dan je initiële inleg.

Bij optie is er een hefboom. Hefbomen zijn slecht.

Bij het kopen van opties kan je met een beperkte inleg (de optiepremie) mogelijks grote winsten maken. Dit is het geval als het onderliggende aandeel vlot voorbij de strike prijs gaat.

Laten we een voorbeeld bekijken.

  • Ik koop een call optie op ABC strike 53€ en betaal 1€.
  • Het aandeel noteert op de laatste dag van de optie aan 55€. Ik verdien dus 2€ aan de call en heb een winst van 1€. Dit is 100%: 1 euro inleg, en op het einde heb ik 2€
  • Indien ik het aandeel had gekocht aan 53€ en verkocht aan 55€, dan had ik 2€ winst op 53€ . Dit is een winst van 3,77%: 2€/53€
  • In dit geval is de leverage niet slecht. Ik heb een mooie meerwaarde. En mijn maximaal risico was 1€ (opgelet: optie hebben meestal een multiplier van 100, dus mijn werkelijk risico is 100€)

Bij het schrijven van opties is er ook de mogelijkheid om een hefboom te gebruiken via een zogenaamde marge rekening. Bij het schrijven van opties moet je een waarborg geven aan je broker om je verplichtingen in te dekken. Via een marge rekening moet je maar een deel van die waarborg geven Je kan dus met beperkte middelen toch een grotere positie innemen. Je broker zal je marge opvolgen en indien nodig je vragen om extra marge te storten.

Deze manier van optie traden vraagt echter veel aandacht van de belegger. De belegger dient te vermijden dat er door het gebruik van de marge een positie wordt ingenomen die te groot blijkt als de markten zich tegen de belegger keren. Om problemen te vermijden, kan je beter opteren om steeds de volledige waarborg te storten. Op die manier hou je je posities steeds gedekt met cash, is er geen hefboom en heb je geen verassingen door een vraag tot bijstorten.

Concreet wil dit zeggen dat je voor elke geschreven put de volledige waarde in cash stort en je voor elke geschreven call de aandelen werkelijk hebt. Er is dan geen hefboom die je kan verrassen.

Opties zijn wel degelijk anders dan aandelen. Er is wat meer kennis nodig. Eens je deze kennis hebt opgedaan en de mogelijkheden begrijpt die opties je geven, dan kan het een leuke aanvulling zijn voor je portefeuille.
Wil je het op een veilige manier leren? Doe dan eens een simulatie van een paar trades. Noteer op papier wat je wil doen, en volg de trades op. Vergeet wel niet dat opties op een bepaald moment vervallen en dat je dus op tijd je positie moet afsluiten.

Veel plezier met het ontdekken van opties.

Amber Tree Leaves

Amber Tree heeft een brede interesse in sparen en beleggen. Via zijn blog komt hij in contact met mensen die dezelfde interesses hebben. De uitwisseling van ideeën helpt om van elkaar te leren.
Amber Tree heeft één doel: financiële vrijheid om te doen en laten wat hij wil. Om dit doel te bereiken belegt hij passief in trackers. Met het verkopen van opties genereert hij extra rendement op zijn portefeuille.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.