Hoe starten met callopties kopen?

Vele artikels over beleggen schrijven over veilige aandelen kopen op lange termijn, je portefeuille spreiden en eventueel ook wat diversifiëren naar gemengde fondsen. Maar wat als jij meer het type speculatieve belegger bent? Je houdt van de adrenaline die speculeren met zich kan meebrengen en probeert van dag tot dag een beetje extra inkomen te genereren door kort op de bal te spelen. Callopties kopen en verkopen kan hier zeker aan bijdragen!

Hoe werken opties?

Een optie is een financieel instrument dat tamelijk makkelijk te verhandelen is. Er zijn strategieën die lopen van heel eenvoudig tot zeer ingewikkeld. Eerder speculatieve beleggers kunnen al makkelijk aan de slag met het gewoon kopen van callopties in de hoop deze met winst te verkopen.

Opties zijn afgeleide producten. Een optie is een contract dat betrekking heeft op een aandeel. Bezit je één calloptie, dan heb je een recht in handen om op een specifieke datum, aan een specifieke prijs, 100 aandelen te kopen van een specifiek aandeel. Al deze informatie zit steeds vervat in de naam van de optie.

Lees meer: Een handleiding om geld te verdienen met opties

Een voorbeeld: Je hebt één optie op Galapagos, met einddatum de derde vrijdag van de maand december, aan koers 180. Deze optie zal er als volgt uitzien: GLPG DEC20 19 180 CALL. Zijnde op 20 december 2019 geeft deze optie het recht op 100 aandelen Galapagos aan 180 euro.

Je gaat dus callopties kopen als je denkt dat de koers van het aandeel Galapagos tegen deze datum gelijk aan of meer dan 180 euro zal zijn. Als het aandeel namelijk 200 euro per stuk noteert, hoef jij enkel 180 te betalen omdat je een optiecontract hebt. Verkoop je daarna meteen je aandelen, dan maak je in één klap 20 euro winst per aandeel.

Hoe beweegt de prijs van een optie?

Het waarderen van opties is echt specialistenwerk. De economen Black en Scholes hebben een formule gedefinieerd om opties te waarderen. Deze formule helemaal ontleden zou ons hier te ver leiden. Een aantal elementen uit deze formule zijn echter wel belangrijk voor een optiebelegger.

Volatiliteit van het onderliggende aandeel is een zeer bepalende factor die de prijs van een optie heel sterk zal beïnvloeden. Hoe volatieler een aandeel, dit betekent, hoe meer kans op een sterk schommelende aandelenkoers, hoe duurder de optie zal zijn. Dit is logisch, want tegenover jouw contract, staat steeds een tegenpartij die de aandelen moet leveren aan de bepaalde prijs in het contract. Hoe groter de kans dat het aandeel zal schommelen boven de afgesproken koers, hoe meer risico de andere contractant loopt. Dus hoe meer hij voor zijn risico zal willen vergoed worden.

Lees meer: Aandelen kopen via putopties

Looptijd is ook een belangrijke factor in de prijsbepaling van de optiepremie. Hoe verder de vervaldatum van het contract in de toekomst ligt, hoe groter het risico. Op de beurs is het namelijk zo dat lange periodes als onzeker worden beschouwd. En onzekerheid moet vergoed worden.

Daarnaast zit ook een intrinsieke waarde vervat in de prijs van de optie. Stel in bovenstaand voorbeeld dat Galapagos vandaag noteert aan 160 euro. Wie een optie koopt met strike 180 zal géén intrinsieke waarde in de optieprijs vervat hebben. De strike ligt namelijk boven de huidige koers. Vanaf het moment dat het aandeel boven de 180 gaat, gedurende de looptijd van de optie, zal je zien dat de optie ook stijgt met dezelfde waarde.

Speculeren met opties

Callopties kopen als beleggingsstrategie biedt een aantal grote voordelen. Eén ervan is dat je sowieso steeds weet wat je maximale verlies kan bedragen. Een optie waarvan het aandeel de strike niet heeft bereikt, vervalt namelijk op het einde van de handelsdag zonder waarde. Daarnaast bedragen callopties amper een fractie van de waarde van het aandeel en beweegt de koers veel sterker. Je kunt dus met een kleine inleg toch grote procentuele winsten boeken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.