De risico's van handelen in opties

Kapitaal zonder risico bestaat niet. Zelfs de sok vol biljetten onder jouw matras loopt gevaar. De gevaren kennen, biedt al enige bescherming want zo kan je jou wapenen en anticiperen. Zo is het net zo bij opties. Ja, er zijn wat risico’s aan verbonden. Nee, dat zijn geen redenen om ze niet op te nemen in jouw portfolio. En wel hierom:

Beleggen in financiële producten en de risico’s niet kennen, is een sluipend gif. Een rake linkse uit onverwachtse hoek en je gaat plat tegen het canvas. Hou rekeningen met wat gevaar en wapen jezelf er tegen. Dit zijn de risico’s wanneer men belegt in opties.

1. Margin

Margin investing is in principe geld lenen bij een broker om aandelen mee te kopen. Omdat opties nu eenmaal niet werken zoals aandelen, verlangt een broker genoeg bescherming. Een optie kan namelijk makkelijker zijn volledige waarde verliezen (terwijl je dit maar zelden vaststelt bij aandelen). Om die bescherming te garanderen is er een onderpand nodig.

Is de investering groter dan het onderpand, dan betekent dit een risico zowel voor jou als voor de broker. Let daar dus goed mee op!

Lees meerWat zijn gedekte of covered call opties?

2. Persoonlijk

Heb je jezelf, binnen jouw strategie, voorgenomen om niet meer dan 15 procent van jouw portfolio te investeren in opties? Blijf dan bij die strategie. Daarvoor moet je jouw portfolio goed monitoren. Op die manier krijg je niet af te rekenen met plotse verliezen die je niet meer kan dragen. Afdrijven van doelen is vlugger gebeurd dan je zou denken.

Een ander onderdeel van jouw strategie is het afscheid van bepaalde opties. Bepaal op voorhand wanneer je verkoopt om winst op te strijken of om verliezen te beperken. Vermijd om jouw eigen regels te overtreden. Het is verleidelijk maar leidt vaak tot grotere verliezen om kleinere winsten. Twee posities zijn zo belangrijk: de minimale winst en het maximale verlies. Wanneer een van de twee afgevinkt kan worden, is het tijd om afscheid te nemen van een optie.

3. Onbereikbare markt

Alle strategieën of opinies zijn gebaseerd op een bereikbare markt. Maar soms, in extreme gevallen, is dit niet zo. Probeer jouw broker maar eens te bereiken, via telefoon of website, als er een echte hausse is. Wanneer grote volumes verkocht of gekocht worden en er extase of paniek heerst, dan kan je soms simpelweg niet tijdig kopen of verkopen.

4. Geen handel

Bij sterke geruchten over een bedrijf die het aandeel stevig kunnen beïnvloeden, kan een aandeel opgeschort worden. De handel in het aandeel stokt en dat geldt dus ook voor opties. Vooral bij overnames of grote gebeurtenissen wordt de handel soms stilgelegd. Wanneer het nieuws naar buiten komt, dan moet je sowieso wachten om de optie te verkopen. En dan is het kalf soms al verdronken.

Lees meer: Beleggen in opties: Hoe werkt dat?

5. Brokers

Het probleem stelt zich niet zozeer bij online brokers. Een broker van vlees en bloed, heeft vaak heel wat klanten in portefeuille en wil vooral sterke prestaties neerzetten. Tegenstrijdige belangen tussen klanten onderling kunnen een broker in een lastig parket brengen.

Een tweede risico is de kans op een menselijke fout. Een koop interpreteren als een verkoop, kan jou als belegger opzadelen met een flink verlies.

(Bron: investorguide.com)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.