Gedekte of covered call opties

Over opties op aandelen of op trackers gaan de wildste verhalen, van fantastische winsten tot grote verliezen. Er bestaan echter vele optietechnieken waarbij je je risico kunt minimaliseren. Een simpele techniek die je meteen zelfs op je bestaande aandelenportefeuille kunt toepassen is het schrijven van gedekte of covered call opties.

Call optie verkopen

Om het heel duidelijk te maken is het makkelijkst meteen te starten met een voorbeeld. Als je een call optie schrijft (verkoopt), dan ben jij verplicht om op een bepaald tijdstip het onderliggende aandeel aan een bepaalde prijs te verkopen. Stel dus, aandeel XYZ noteert vandaag aan 18 euro, dan kan jij bijvoorbeeld een optie schrijven met uitoefenprijs 20 euro op één maand tijd.

Lees meerWat is een call optie?

Dit betekent dat jij, op de derde vrijdag van de volgende maand, aan de koper van jouw optie, 100 aandelen XYZ moet leveren, indien de koper hierom vraagt. De koper heeft het recht, jij als verkoper hebt de verplichting. Wat krijg jij in ruil voor deze verplichting? De optiepremie, die hier in dit voorbeeld 30 euro is.

Wat gebeurt er op de derde vrijdag van de volgende maand, er zijn 3 scenario’s:

  • Het aandeel XYZ noteert lager dan 20 euro. Jij mag je premie houden, de koper van de optie zal zijn recht niet uitoefenen. Je hebt 30 euro winst.
  • Het aandeel XYZ noteert exact aan 20 euro. De koper van de optie zal misschien wel of misschien niet zijn recht uitoefenen, dit is uiteindelijk een neutrale transactie voor jou als verkoper, je behoudt sowieso je premie van 30 euro.
  • Het aandeel XYZ noteert aan 21 euro. Dit scenario is negatief voor een optieverkoper. In dit geval zal de koper van de optie zijn recht uitoefenen en het aandeel bij jou kopen aan 20 euro. Indien jij dit aandeel niet in portefeuille hebt, en dus moet kopen aan de marktprijs van 21, zal je méér moeten betalen dan je uiteindelijk ontvangt. Je behoudt weliswaar je 30 euro optiepremie, maar maakt verlies door de meerprijs op het onderliggende aandeel.

Dek je risico in via een gedekte of covered call optie

Het bovenstaande risico kan je zeer makkelijk indekken. Op het moment dat je namelijk de optie schreef, stond het aandeel XYZ aan 18 euro. Als je, naast het verkopen van de optie, ook meteen 100 aandelen XYZ koopt aan 18 euro, maximaliseer je je winst.

Lees meer7 vaak gemaakte beleggingsfouten

We nemen even de drie scenario’s van hierboven terug:

  • Het aandeel XYZ noteert lager dan 20 euro. Jij mag je premie houden, de koper van de optie zal zijn recht niet uitoefenen. Je hebt 30 euro winst, namelijk je optiepremie. Je behoudt ook je aandeel aan 18 euro, je kunt opnieuw een optie schrijven voor de komende maand en nogmaals 30 euro premie opstrijken.
  • Het aandeel XYZ noteert exact aan 20 euro. De koper van de optie zal misschien wel of misschien niet zijn recht uitoefenen, dit is geen neutrale situatie meer, want je hebt het aandeel gekocht aan 18 euro en mag het verkopen aan 20 euro. Je maakt dus al sowieso 2 euro winst per aandeel en daarnaast behoud je sowieso je winst van 30 euro, de optiepremie
  • Het aandeel XYZ noteert aan 21 euro. Dit scenario is maar licht negatief voor een optieverkoper. In dit geval zal de koper van de optie zijn recht uitoefenen en het aandeel bij jou kopen aan 20 euro. Omdat jij dit aandeel hebt gekocht aan 18 euro, maak je sowieso 2 euro winst, had je geen optie geschreven, dan had je weliswaar 3 euro winst per aandeel. Je behoudt ook je 30 euro optiepremie.

 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.