Geld verdienen met opties

Ben je het beleggen met aandelen beu? Of vind je er nog weinig uitdaging of verdiensten aan? Voor stressbestendige beleggers, op zoek naar een andere manier om geld te verdienen, kunnen opties zeker te overwegen zijn. De mogelijkheden zijn enorm ruim en als belegger kies je hoeveel risico je wenst te nemen. Maar hoe kan je geld verdienen met opties?

Call opties kopen

Wie een call optie koopt gelooft in een bedrijf, net zoals iemand die het aandeel van dat bedrijf koopt. Je betaalt vandaag een premie aan iemand die jou (een veelvoud van) honderd aandelen belooft van een bepaald bedrijf. De specifieke termijn is vastgelegd wanneer je de aandelen zult kopen én de prijs waaraan je ze koopt.

Als houder van deze optie hoop je dat de aandelen hoger stijgen dan jouw uitoefenprijs. Want op vervaldag van de optie kan je dan aandelen aankopen die veel goedkoper zijn dan de marktprijs. Daarna kan je kiezen om deze aandelen te behouden en verdere stijging af te wachten. Of je verkoopt en steekt meteen de winst op zak. Staan de aandelen lager dan de afgesproken prijs? Dan ben je je inleg kwijt en steekt de verkoper de premie op zak. Je kunt je opties ook steeds tussentijds verhandelen en winst of verlies maken. Maw, zowel met tussentijdse verkoop van opties als wanneer deze aflopen kan je geld verdienen.

Lees meer: Handelen in opties: hou rekening met deze risico’s

Call opties verkopen

Ben je ervan overtuigd dat aandelen niet boven een bepaalde waarde zullen stijgen? Dan kan jij ook aan de verkoopzijde staan. Jij belooft iemand aandelen te leveren op een specifiek moment tegen een bepaalde prijs en ontvangt hiervoor een premie. Is de waarde van de aandelen op expiratie lager? Dan kan je geld verdienen met opties, door als verkoper de optiepremie op zak te steken.

Is de koers hoger dan de afgesproken prijs, dan moet jij alsnog leveren aan de afgesproken koers. Wie de aandelen op voorhand niet in portefeuille had, kan hier misschien het risico op verlies lopen. Vandaar dat het als verkoper steeds interessant is om gedekte of covered call opties te verkopen. Op deze manier maak je van een zeer risicovolle belegging, een relatief veilige transactie.

Put opties kopen

Heb je een mooie uitgebreide aandelenportefeuille waar je reeds ongerealiseerde winst boekt? Dan kan je deze winst vastklikken met behulp van een put optie. Je kunt dit type optie als het ware beschouwen als een verzekering tegen daling. Je betaalt een verkoper een premie. De verkoper van de optie belooft om jouw aandelen aan te kopen aan een afgesproken prijs op een afgesproken tijdstip.

Zakken de aandelen onder deze koers tegen het afgesproken moment? Dan is de verkoper van de optie verplicht om deze aandelen toch aan de afgesproken koers aan te kopen. Zijn jouw aandelen niet gezakt? Dan ben je de premie kwijt. Net zoals je de premie van een autoverzekering kwijt bent, wanneer je geen ongeval had met je wagen. Met deze vorm van opties kopen kan je niet echt geld verdienen, maar je verzekert wel jouw winst en je beperkt je verlies.

Hiermee kan je het meeste geld verdienen (of verliezen): put opties verkopen

De meest risicovolle transactie bij het beleggen in opties, is het verkopen van put opties. Je kunt in zeer slechte tijden, grote verliezen boeken. Maar wie hier voorzichtig en nuchter mee omspringt, kan een extra inkomstenbron aanboren. In dit geval ben jij namelijk de verzekeraar in geval van daling van de aandelenkoers.

In het slechtste geval zou een bedrijf zelfs quasi failliet kunnen gaan, waarbij de aandelenkoers volledig in mekaar klapt. Jij als verkoper van de put optie ben toch verplicht om het aandeel aan te kopen aan de afgesproken prijs. Zelfs al is de huidige koers van het aandeel maar een fractie van wat ze ooit was. Jij draagt het risico voor de aandelenbelegger, maar hiervoor ontvang je ook een stevige premie.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.