Opties hebben de reputatie om heel risicovol te kunnen zijn in een portefeuille. Zeker wanneer je ervoor kies om ze te beleggen in bedrijven met een hoge volatiliteit. Biotechnologie, een sector die booming business is, is zo’n type sector met een hoge volatiliteit. Is het dan interessant om via callopties in biotech te beleggen, of is dit een explosieve cocktail waar je beter ver van afblijft?
Opties kopen
Het meest eenvoudige optiestrategie is het kopen van een calloptie met het oog op verkopen wanneer de koers van het aandeel, en dus ook de optie, hoger gaat. Opties kosten een fractie van wat het aandeel kost, je kunt dus al met een kleine inleg een optiecontract kopen. Let op, de prijs wordt steeds genoteerd voor één optie, terwijl een contract steeds gelijkstaat aan 100 opties. Je moet dus de optieprijs steeds vermenigvuldigen met 100.
Daarnaast bewegen opties ook sneller dan het aandeel. Als een aandeel met één procent stijgt, zal een optie met een veelvoud hiervan omhoog gaan. De mate waarin de optieprijs schommelt zal van een aantal factoren afhangen. Eén belangrijke factor is de looptijd van de optie. Het is namelijk zo dat elk contract een vervaldatum heeft. Koop je dus een optie om in te spelen op een stijging van een koers van een aandeel, dan koop je dit voor een vooraf bepaalde periode.
Inspelen op nieuws
Bij biotech beleg je vaak in een belofte. Zoals de belofte op onderzoeksresultaten, de belofte op een cashinjectie door een investeerder,… Denk aan Ablynx met zijn nanobodies of Galapagos met Filgotinib en Thrombogenics (Oxurion) met Jetrea.
Het biotechnologiebedrijf start vaak uit een spin-off van een universiteit. Een bepaald onderzoek blijkt hoopgevend te zijn om een oplossing te bieden voor één of meerdere ziektes. Om dit onderzoek verder te kunnen voeren is een grote investering nodig. Het is namelijk zo dat het bedrijf pas geld zal kunnen verdienen eens echt bewezen is dat hun product werkt én er kans is op commercialisatie. In het begin is het bedrijf dus gestoeld op een grote “cash burn” en veel geloof van investeerders.
De studies van biotechbedrijven verlopen in verschillende fasen. Telkens zo’n fase succesvol blijkt te zijn kan dit voor een boost zorgen in de koers van het aandeel. Believers van het eerste uur kunnen dan flink beloond worden. Maar het succesvol doorlopen van alle fases wijst nog niet steeds op succes voor het product en dit gehele proces kan vijf tot tien jaar duren.
Een perfect medicijn dat fantastisch werkt staat niet gelijk aan grote winsten. Is er een ruime bevolking die behoefte heeft aan dit medicijn? Willen overheden helpen bijdragen in de ziekteverzekering om dit medicijn terug te betalen? Of zijn er voor artsen meer winstgevende middelen om voor te schrijven? Want hoe je het draait of keert, gezondheidszorg is big business.
Lees meer: Investeren in de gezondheidszorg
Callopties op biotech
Wil je nu als believer gaan beleggen in een biotechbedrijf, maar wens je dit te doen via opties? Dat kan. Galapagos en Celyad bijvoorbeeld, of Argenx en Oxurion bieden allen de mogelijkheid om via opties te beleggen. Hou in het achterhoofd de explosieve cocktcallopties in biotechail wel in gedachten en ken het biotechbedrijf waarin je belegt. Begrijp hun onderzoeken, weet hoeveel cash ze nodig hebben en van welke partners ze afhankelijk zijn.
Lees meer: Wat zijn opties?
Vaak wordt op voorhand gecommuniceerd wanneer persberichten of studieresultaten te verwachten zijn. Hou hiermee rekening in de looptijd van je optiecontract. Hou er ook rekening mee dat een call optiecontract op vervaldatum onverbiddelijk waardeloos wordt. Maar als het bedrijf waarin je belegt een overnameprooi is of als het komt met uiterst positief nieuws, dan kan je als optiebelegger een veelvoud van je inleg verdienen. Maak voor jezelf uit hoeveel verlies je kan dragen en als je zenuwen hebt van staal, want die heb je nodig wanneer je callopties koopt op biotech aandelen.