Call opties met lange looptijd reageren zoals aandelen

Waarom call opties met lange looptijd kopen?

Om geen verwarring te scheppen, als er in dit specifieke artikel gesproken wordt over opties, dan gaat dit telkens eenvoudigweg over het kopen van gewone call opties. Met een call optie koop je een soort contract waarmee je per contract honderd aandelen mag kopen op een bepaald moment in de toekomst aan een vast bepaalde prijs.

Stel dat je dus sterk gelooft in een aandeel dat vandaag noteert aan 100 euro. Je bent er, aan de hand van technische en fundamentele analyse van overtuigd, dat dit aandeel potentieel heeft om te stijgen naar €120 euro het komende jaar. Je hebt maar een budget van 500 euro en zou dus maar vijf aandelen kunnen kopen. In dit geval kan je ook een optie met een looptijd van een jaar op het aandeel nemen.

Lees meer: Wat is een call optie?

Dan kan je vandaag een optie kopen die je het recht geeft om 100 aandelen na een jaar bijvoorbeeld aan 110 euro te mogen kopen. Zelfs als het aandeel dan noteert aan 120! De optie biedt je een goedkope manier om op honderd aandelen in te spelen. Met je budget van 500 euro zal je misschien zelfs meerdere optiecontracten kunnen kopen, om zo je winst te optimaliseren.

Waardering opties

Hoe wordt nu eigenlijk de prijs van deze LEAPS bepaald en waarom zouden deze reageren als aandelen? De complete formule van Black en Scholes uiteenzetten, zou ons veel te ver leiden. Het is echter wel belangrijk om te weten hoe de optiepremie (de waarde van een optie dus) gevormd wordt en zal reageren op koersbewegingen.

Een optiepremie bestaat steeds uit twee onderdelen die vlot te berekenen zijn, namelijk:

Intrinsieke waarde + tijdswaarde = optiepremie

Wat betekent dit concreet? We leggen dit uit met een voorbeeld. Het onderliggende aandeel van de optie die je wenst te kopen noteert dus bijvoorbeeld aan 100 euro per stuk vandaag. Als je een optie koopt aan een premie van 2,50 euro waarvan de strike (uitoefenprijs) 110 euro is, zoals bovenstaand voorbeeld, dan is er een negatieve intrinsieke waarde. In dit geval moet je deze meerekenen als nul in je formule. Je optieprijs is puur gestoeld op een verwachting dat de waarde van het onderliggende aandeel boven 110 euro zal staan binnen een jaar. We vullen even bovenstaande formule in met ons voorbeeld:

Optiepremie (2,5) – Intrinsieke waarde (100-110=-10 dus 0) = tijdswaarde (2,5)

Koop je een optie met een strike van 90 euro terwijl het aandeel noteert aan 100 euro vandaag dan:

Intrinsieke waarde (100-90=10) + tijdswaarde (2,5) = Optiepremie (12,5)

Een aantal zekerheden

De tijdswaarde verdampt stukje bij beetje en op het einde van de looptijd hou je enkel intrinsieke waarde over. Deze tijdswaarde houdt een bepaalde verwachting in van het aandeel. Er bestaat dus een kans dat deze nog stijgt gedurende de looptijd van de optie. Stel dat het bedrijf met goed nieuws komt dat bijvoorbeeld nog niet helemaal in de koers verrekend werd. Maar op de expiratiedatum van je optie, is de tijdswaarde ALTIJD gelijk aan nul en hou je enkel de intrinsieke waarde over.

Lees meer: Hoe starten met kopen van call opties?

De intrinsieke waarde biedt ook een interessante zekerheid. Elke euro die het aandeel noteert boven de strike van je optie, zal een euro zijn die in je optiepremie wordt toegevoegd en je dus winst oplevert. Je optie zal pas waardeloos vervallen wanneer het onderliggende aandeel je strike niet bereikt, dus geen intrinsieke waard biedt, en de tijdswaarde is verdampt.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

  1. Ik heb dit met aandacht gelezen en is heel begrijpelijk. Bedankt.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.