Call optie: wat is het precies?

Wil je maximaal profiteren van de verwachtte waardestijging van een aandeel, obligatie of andere belegging? Dan kan een call optie, ook simpelweg ‘call’ genoemd, de oplossing zijn. Een call is een overeenkomst die je als belegger het recht geeft een acquisitie te doen voor een bepaalde prijs, binnen een bepaalde periode.

Hoe werken call opties?

Een call optie contract geeft de houder het recht om het onderliggende effect voor een bepaalde prijs binnen een bepaalde tijd aan te schaffen. De prijs waarop een call uitgeoefend mag worden noemen we de ‘strike prijs’ en het einde van de periode waarbinnen de optie uit te oefenen is wordt afgesloten op de ‘expiration datum’ of vervaldatum. Je kan bijvoorbeeld een call optie hebben voor 100 Apple aandelen met een strike prijs van $100 en een vervaldatum 30 dagen van nu. Als houder van deze call mag je binnen die 30 dagen 100 Apple aandelen kopen voor een prijs van $100 per stuk, ongeachte de prijs waarvoor de aandelen op dat moment op de beurs verhandeld worden.

Lees meerBeleggen in opties: hoe werkt dat?

Speculeren door middel van calls

Beleggers die niet bang zijn van risico’s gebruiken calls veelvuldig om grote posities in te nemen in effecten zonder dat hiervoor direct een grote investering nodig is. Zo zal bij een stijgende beurskoers een call sneller in waarde stijgen dan het aandeel zelf. Als belegger kan je de optie voor de vervaldatum met winst doorverkopen om zo van deze stijging te profiteren of de optie uitoefenen om de onderliggende aandelen onder de beurskoers aan te kopen.

Inkomen genereren door middel van calls

Sommige beleggers gebruiken calls om inkomen te genereren door middel van een zogenaamde gedekte call strategie. Hierbij heb je het onderliggende effect van een call in je bezit en ontvang je de call premie doordat je anderen het recht geeft om je aandelen voor een bepaalde prijs binnen een bepaalde periode aan te kopen. Wordt de call binnen die periode niet uitgeoefend, dan heb je de call premie ontvangen zonder dat je aandelen hebt hoeven verkopen. Het risico is natuurlijk wel dat iemand de call uitoefent en je aandelen moet verkopen voor een prijs die lager is dan de beurskoers.

Lees meerWat is een put optie?

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.