Velen zeggen dat binaire opties en CFD’s sterk op elkaar lijken. Dat is juist, maar toch schuilt er ook een wereld van verschillen tussen beide vormen van beleggen. Vooraleer je gaat beleggen in één van beide beleggingsproducten, is het handig om toch maar eens de verschillen tussen beiden uiteen te zetten. Mogelijks zijn CFD’s beter voor jou geschikt dan opties – maar het kan ook omgekeerd.

Binaire opties versus CFD’s: de mogelijke uitkomsten

Bij binaire opties heb je in principe maar twee mogelijke uitkomsten: winst of verlies. Bij CFD’s is het een pak ingewikkelder. Eén en ander hangt af van de positie van de onderliggende waarde en van de grootte van de hefboom. Het mag duidelijk zijn dat bij CFD’s op die manier grotere winsten gemaakt kunnen worden dan bij binaire opties.

Binaire opties versus CFD’s: de aflooptijd

Bij een binaire optie staat de aflooptijd steeds vast. Dit is een groot voordeel: je weet steeds waar je aan toe bent. Op vlak van transparantie is dit eerlijk en simpel. Bij CFD’s is het een pak onduidelijker. In theorie gaat het om een belegging van onbepaalde en onbeperkte duur. In de praktijk is het een pak ingewikkelder. Je bepaalt inderdaad zelf wanneer je de positie wenst te sluiten, de financieringsrente zal jou dwingen om dat toch zo snel mogelijk te doen.

Binaire opties versus CFD’s: het rendement

Met binaire opties kan je inderdaad een hoog rendement behalen indien de koers zich alleen al in de juiste richting bevindt. Dat klinkt aantrekkelijk, toch? Maar wie hogere rendementen wenst te behalen zal toch nog steeds moeten kiezen voor CFD’s. Dat is trouwens geen eensluidende vaststelling: bij zeer kleine koerswijzigingen zal mogelijks een binaire optie veel interessanter zijn dan CFD’s. Bij grotere koerswijzigingen zijn de rollen omgekeerd.

Stel bijvoorbeeld dat je verwacht dat een bepaald aandeel in het komende uur gaat stijgen. Bij een binaire optie maakt het min of meer niet uit hoeveel de koers stijgt: als hij stijgt krijg je een bepaald percentage winst. Koop je bijvoorbeeld een binaire optie “higher” dan boek je gemiddeld 80% rendement. Voor een belegging van €300 zou dat een return van €540 betekenen (+ €240), onafhankelijk van de hoegrootheid van de stijging van de onderliggende waarde.

Maar had je bijvoorbeeld gekozen voor een belegging in dezelfde onderliggende waarde aan de hand van een CFD, dan had je mogelijks meer rendement kunnen behalen. Stel dat de koers van de onderliggende waarde stijgt van €30 naar €32, alsook met een belegging van €300 en aan een hefboom 1:20. Dan zou een CFD je een rendement van €400 (of een totale return van €700) kunnen opbrengen.

De risico’s blijven op zich hetzelfde: daalt de koers dan verlies je bij beiden het volledige aankoopbedrag. Maar toch voelt een belegging in CFD’s vaak risicovoller aan omdat er een waas van onduidelijke uitkomsten heerst en er bij binaire opties er slechts twee mogelijkheden zijn (wij mensen houden nu eenmaal van éénvoud).

Lees meer: Wat zijn de voordelen van het beleggen in CFD’s?

Conclusie

Beide beleggingsvormen hebben voor- en nadelen. Uiteindelijk is het de belegger die de afweging moet maken tussen beiden en zo moet beslissen tot welke belegging hij wenst over te gaan.

Binaire opties zijn transparant: er zijn slechts 2 uitkomsten mogelijk en de aflooptijd van de binaire optie staat steeds op voorhand vast. Er is geen betaling van een spread nodig en ook bij een kleine koersbeweging kunnen al winsten gemaakt worden.

CFD’s zitten iets ingewikkelder ineen. Ze handelen met een hefboom waardoor hogere winsten mogelijk zijn en je kan er zowel op short- als long posities inzetten. Ze kennen geen vervaldatum en laten een en ander over aan de belegger. Vooral indien grote koerswijzigingen verwacht worden ontlenen CFD’s zich beter om grotere winsten te noteren.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.