Hoe werkt beleggen in opties?

Beleggen in opties is al lang niet meer een exclusief recht voor de grote beleggingsfondsen en de financiële magnaten. Tegenwoordig kan ook de gewone man of vrouw in de straat zonder meer in opties beleggen. Op die manier kunnen ook particulieren hogere rendementen opstrijken of hun beleggingsportefeuille beschermen in het kader van een goed uitgestippeld risicobeheersingsplan.

Beleggen in opties: de aankoop

Om te kunnen beleggen in opties moet je uiteraard eerst een optie aankopen. De waarde en aankoopprijs van een optie zijn afhankelijk van allerhande variabelen zoals de aflooptijd, de uitoefenprijs, de te bepalen premie, de vorm van optie (bv. calloptie ten opzichte van een putoptie),… Zo zal bij ieder aandeel een hele resem aan opties aan verschillende aankoopprijzen beschikbaar zijn. Over het algemeen zijn opties met een kortere expiratietijd goedkoper dan opties met een duurdere expiratietijd, maar een en ander hangt uiteraard ook af van de toekomstige koersverwachtingen van financieel experts.

De waarde van een optie

De feitelijke waarde van een optie zelf wordt bepaald door de intrinsieke actuele waarde en de verwachtingswaarde. We maken even het onderscheid tussen beide:

  • de intrinsieke waarde: dit is de actuele waarde van de optie. Wanneer je bijvoorbeeld met een calloptie het recht hebt om een aandeel dat nu € 50 kost te kopen voor € 40, dan heeft de optie een intrinsieke waarde van € 10;
  • de verwachtingswaarde: in welke mate verwachten financieel experts een bepaalde koerswijziging? Hoe dan ook: bij opties met langere looptijden is de kans dat een hogere of lagere koers bereikt wordt veel hoger dan bij kortere looptijden.

Het is de afweging tussen beide waarden (winst ten opzichte van risico’s) die ervoor zorgen dat een optie een bepaalde aankoopwaarde heeft. Dat de aankoopwaarde van een optie dus met de natte vinger zou bepaald worden moet u zeker en vast niet geloven.

Opmerking: het is trouwens ook mogelijk om deze optie vroeger te verkopen. Afhankelijk van de intrinsieke waarde en de verwachtingswaarde zal je dan een bepaald bedrag voor de optie krijgen verminderd met de betaalde premie.

Een optie kopen of een optie schrijven?

Wanneer je een optie koopt ontvang je eigenlijk een recht (of optie) om een bepaalde onderliggende waarde tegen een bepaalde prijs te kopen. Anderzijds kan je ook een optie schrijven: dan ontvang je geen recht maar een plicht om te verkopen aan een bepaalde prijs. Met beide vormen van beleggen zijn mooie winsten en rendementen mogelijk, een en ander afhankelijk van de feitelijke koerswijzigingen en de eigenlijke premie. Samengevat ziet het er zo uit:

  • schrijven van een optie: je maakt winst als je het contract niet hoeft uit te voeren, je houdt de premie en de onderliggende waarde;
  • optie kopen: je verdient geld als de onderliggende waarde richting jouw voorspelling beweegt, de schrijver moet verkopen aan de afgesproken prijs.
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.