Aandelen en opties om de speculatietaks te omzeilen

33 procent van je winst afstaan aan de staat is voor heel wat beleggers teveel van het goede. Daarom gaan we met z’n allen op zoek naar legale manieren om de speculatietaks te omzeilen. Wat veel mensen niet weten: je kan de speculatietaks vermijden door te beleggen in opties en aandelen.

Eerst keren we nog even terug naar het begin: wat zegt de speculatietaks nu eigenlijk? Je koopt een aandeel met een onderliggende waarde. Indien je binnen de 6 maanden het aandeel opnieuw verkoopt, dan wordt er 33 procent van de winst ingehouden. Indien er geen winst wordt geboekt, dan betaal je geen speculatietaks. Maar je kan dit verlies evenmin in mindering brengen bij een andere transactie.

Nu bestaat zoiets als een geschreven call optie. Een call optie schrijf je op aandelen. Zo pak je die aandelen eigenlijk opnieuw in, in de vorm van een optie. Wat je moet weten over de call opties:

  • eindvervaldag van de optie: dit is de datum dat de optie komt te vervallen. Op dit moment ben je verplicht de inhoud (aandelen dus) te verkopen
  • uitoefenprijs van de optie: dit is de prijs die je instelde waartegen je de opties op de eindvervaldag verplicht moet verkopen

Dus wanneer je een call optie schrijft, moet je op de eindvervaldag van de optie de aandelen verkopen tegen de uitoefenprijs van de optie. Als de koers van de aandelen hoger ligt dan de uitoefenprijs van de optie, krijg je de premie in cash. Die premie valt niet onder de speculatietaks.

Lees meer: Alles wat je wil weten over de speculatietaks

Een voorbeeld om de theorie om te zetten in de praktijk:

Walter koopt 100 aandelen aan 25 euro. Kostprijs 2.500 euro, na 5 maanden stijgt de koers van het aandeel naar 30 euro. Potentiële brutowinst is dus 500 euro. Jammer genoeg roomt de speculatietaks in dit geval 165 euro af. Walter steekt dus maar 335 euro in zijn zakken. Maar met de call opties kan het anders.

In plaats van de aandelen te verkopen aan 30 euro het stuk, schrijft hij call opties met een lage uitoefenprijs. Stel dat Walter beslist om een uitoefenprijs van 20 euro te schrijven, dan krijgt hij hiervoor 10 euro premie per optie (= het verschil tussen de huidige aandeelwaarde en de uitoefenprijs van de optie). Dit houdt echter wel in dat Walter op de eindvervaldag van de optie verplicht zal worden om de aandelen aan 20 euro te verkopen.

De eindvervaldag van de optie is er: Walter verkoopt het aandeel aan 20 euro per stuk. En maakt dus een verlies van 5 euro per aandeel. Op de verkoop van de aandelen maakt hij 500 euro verlies. Maar hij heeft nog de premie van de opties. In totaal houdt hij dus 500 euro over aan zijn transacties zonder dat er sprake is van een speculatietaks.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.