Aandelen kopen via put opties

Een aandeel aankopen aan de juiste prijs en op het perfecte moment. Elke belegger droomt ervan om het momentum te kunnen vinden waarbij de aandelenprijs net een dipje maakt alvorens een groeispurt te kennen. Maar wist je dat je ook geld kunt verdienen terwijl je aandelen aankoopt? Dit kan met behulp van een put optie.

Put opties verkopen: de basis

Het principe van een put optie werkt als volgt. Je hebt een koper van de optie en een verkoper. Je koopt een put optie wanneer je een daling verwacht op de aandelenmarkt. Stel, je hebt het aandeel XYZ aangekocht aan 25 euro en het is ondertussen gestegen naar 30 euro. Je kunt je winst beschermen met behulp van een put optie. Dit kun je zien als een soort verzekering. De verkoper van de put optie belooft jou namelijk om je aandeel aan te kopen aan een vooraf vastgelegde prijs. Dit ook steeds voor een specifiek vastgelegde periode. Meestal is dit op één, drie, zes of twaalf maanden, de contracten worden steeds op de derde vrijdag van de maand uitgeoefend.

Lees meerWat is een put optie?

In bovenstaand voorbeeld: jij koopt een put optie met uitoefenprijs 28 euro. Als de koers op een bepaald moment weer zakt naar 25 euro, dan krijg jij toch sowieso je 28 euro van de “verzekeraar”, namelijk de verkoper van de optie. De verkoper heeft namelijk de verplichting om het aandeel van je aan te kopen als jij dat vraagt. Staat het aandeel op de derde vrijdag van de maand aan bijvoorbeeld 31 euro, dan spreek je de verzekering niet aan en hou je je aandeel.

Hou er wel rekening mee, net zoals bij een echte verzekering dien je ook hier een premie te betalen voor de optie. Als het ware je verzekeringspremie tegen dalingen in je beleggingsportefeuille. Vraag je geen tegenprestatie van de verkoper van de optie, dan vervalt de optie waardeloos. Vergelijk dit met een auto, heb je geen schade in een bepaald jaar, dan heb je wel je verzekeringspremie betaald, maar je verzekering niet moeten aanspreken.

Neem zelf het heft in handen

Nu draaien we even de rollen om. Jij hebt géén aandelen in portefeuille. Je wilt graag aandeel XYZ kopen. Je verwacht dat de koers nog wel even een dipje kan maken en hoopt in deze dip aan te kopen. Je kunt een limietorder plaatsen op bijvoorbeeld 28 euro. Als de koers dan zakt tot aan 28 euro, dan koopt het banksysteem automatisch dit aandeel aan je gewenste prijs.

Lees meerFutures voor beginners

Je kunt ook verkoper worden van een put optie, verzekeraar van iemands aandeel, als het ware. Hou er rekening mee, één optiecontract staat steeds gelijk aan honderd aandelen. Verkoop jij dus een put optie aan iemand, dan ben jij verplicht om de aandelen aan te kopen aan de vooraf afgesproken koers. Om nogmaals te vergelijken met de autoverzekering: loopt de verzekerde schade op, dan ben jij verplicht die te vergoeden. Is er geen schade, dus is de prijs niet onder 28 euro gezakt, dan hoef je het aandeel niet aan te kopen maar steek je de premie wel op zak.

Risico’s

Let als verkoper van een put optie zeer goed op. Ook als het aandeel zakt naar 10 euro, dan ben je verplicht aan te kopen aan 28 euro. Maar had je het aandeel via het limietorder gekocht aan 28 euro, dan was de situatie nu ook hetzelfde. Dan had je dezelfde daling ook meegemaakt. Het grote verschil: het limietorder kan je makkelijker annuleren zonder meerprijs. Wil je een put optie annuleren, dan moet je dit contract terugkopen van de koper. En dan geldt de marktprijs op dat moment, dit kan duurder of goedkoper uitvallen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.