Waarom beleggen in obligaties?

Obligaties worden vaak door bedrijven of overheden uitgegeven om nieuwe investeringen of uitgaven te financieren. Steeds meer mensen kiezen ervoor hun geld in obligaties te beleggen. Vraag jij je ook af waarom beleggen in obligaties zo populair is geworden?

Je profiteert van een vast rendement

De meeste investeerders die hun geld in een of meerdere obligaties steken, doen dit omdat ze een vast rendement krijgen voor deze belegging. Bij de meeste obligaties weet je op voorhand al hoeveel je jaarlijks via deze obligatie uitgekeerd zal krijgen. Zo krijg je voor het aankopen van de obligatie al inzicht in de rente-uitkering van de lening, ofwel het rendement dat jij aan de lening overhoudt. Een uitzondering op de regel is de obligatie met variabel rendement. Bij deze obligatie krijg je niet elk jaar hetzelfde rendement, maar wordt de rente uitkering aan een index of rente-indicator gekoppeld.

Lees meerWat is het rendement op een obligatie?

Kapitalisatie van obligaties is mogelijk

Een ander voordeel van het beleggen in obligaties, is dat kapitalisatie van obligaties mogelijk is. Kapitalisatie betekent dat je jaarlijks rendement meteen in de hoofdsom van de obligatie toe kunt voegen, zonder dat je hier zelf iets voor hoeft te doen. Het voordeel van kapitalisatie is dat je minder aandacht hoeft te besteden aan je obligaties dan aan bijvoorbeeld je aandelen. Investeer je in obligaties, dan hoef je hier eigenlijk niet meer naar om te kijken. Bij aandelen is dit wel het geval, aangezien je altijd moet opletten of je moet kopen of verkopen.

Obligaties zorgen voor spreiding

Een goede belegger moet altijd een beleggingsportefeuille hebben met verschillende soorten beleggingsproducten. Gaat het slecht met een specifiek beleggingsproduct, dan zorgt spreiding in de portefeuille ervoor dat jouw verlies gecompenseerd wordt door de winst van een ander beleggingsproduct.

Veel mensen kiezen voor het investeren in obligaties om de portefeuille wat meer spreiding te geven. Door obligaties aan een portefeuille met aandelen toe te voegen, zorg je voor een gezonde mix van verschillende soorten beleggingsproducten. Bijkomend voordeel is dat obligaties vaak de omgekeerde beweging maken van aandelen. Er zijn dan ook heel wat verschillen tussen een obligatie en een aandeel. Is de waarde van je aandelen aan het dalen, dan gaat het juist goed met obligaties. Zo kun je het verlies van jouw aandelen opvangen met de winst van je obligaties, wat veel beleggers prettig vinden.

Lees meerWat is het verschil tussen een aandeel en een obligatie?

Obligaties zijn inzichtelijker

Veel mensen vinden het investeren in aandelen vaak vervelend. Je weet van tevoren niet altijd hoeveel je precies kan verdienen aan een obligatie. Simpelweg omdat je niet kunt voorspellen hoe het met de markt en met het specifieke bedrijf zal gaan. Een obligatie brengt ook risico’s met zich mee, maar over het algemeen is deze investering wel inzichtelijker dan een investering in aandelen. Vooral beleggers die op zoek zijn naar zekerheid en transparantie, vinden dit interessant.

Hou altijd in je achterhoofd dat ook obligaties bepaalde risico’s kennen, want dit is bij alle beleggingsproducten het geval. Toch zijn obligaties in vergelijking met aandelen wat minder ‘spannend’ en dus uitermate geschikt voor mensen die het niet prettig vinden hun geld zonder zekerheden en zonder duidelijk inzicht ergens in te steken.

Lees meerWelke risico’s zijn er verbonden aan obligaties?

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.