Verschil tussen aandelen en obligaties

Veel mensen denken dat een aandeel en een obligatie hetzelfde is en gebruiken beide termen door elkaar. Echter, een aandeel is iets heel anders dan een obligatie en deze beide termen mogen dan ook zeker niet met elkaar verward worden. Bent u benieuwd wat het verschil tussen aandelen en obligaties precies is?

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is in feite gewoon een bewijs van deelname in een bedrijf. Heb je een aandeel, dan betekent dit dat je voor een deel mede-eigenaar bent van een bedrijf. Hoe meer aandelen u heeft, hoe groter uw aandeel in het betreffende bedrijf is. Heeft u een eigen bedrijf en heeft u 100 procent van de aandelen, dan bent u voor 100 procent eigenaar. Heeft u aandelen van een bedrijf van iemand anders en betreffen uw aandelen 30 procent van de totale aandelen, dan bent u in feite voor 30 procent eigenaar van het betreffende bedrijf. U kunt aandelen eenvoudig kopen, zowel voor kleine bedrijven als voor grote, internationale bedrijven.

Wat zijn obligaties?

Als je geld belegt door middel van obligaties, leen je in feite geld uit aan een onderneming of andere instantie. Deze vorm van leningen worden bijvoorbeeld vaak aangeboden door de overheid, wat betekent dat je als belegger geld kan verdienen door geld uit te lenen aan de Staat. Als je een obligatie verkoopt, ben je niet voor een deel eigenaar van het betreffende bedrijf of de betreffende instantie. Het enige wat je doet, is een rendement opstrijken door het uitlenen van jouw kapitaal.

Lees ook: Wat is een obligatie of obligatielening?

Wat zijn nu de verschillen tussen aandelen en obligaties?

Er zijn enkele belangrijke verschillen te ontdekken tussen aandelen en leningen aan bedrijven of overheden.

1. Dividend vs. Rente

Het eerste verschil tussen aandelen en obligaties is het feit dat je met een aandeel geld verdient door winstuitkeringen te krijgen en bij verkoop van het aandeel (indien het gestegen is). De winstuitkeringen worden ook wel dividend genoemd. Leen je geld uit aan bedrijven of overheden, dan krijg je geen winstuitkering of dividend. Bij een obligatie verdien je namelijk geld door middel van een vast of variabel rentepercentage, dat als beloning voor het uitlenen van jouw kapitaal wordt uitgekeerd.

2. Eigendom

Een ander verschil tussen aandelen en leningen aan bedrijven en overheden, is dat je bij aandelen eigenaar wordt van het bedrijf en bij een obligatie niet.

3. Risico

Er is ook een verschil in het risico van beleggen in aandelen en het risico van beleggen in obligaties. Zo hebben obligaties over het algemeen een lager risico, omdat obligaties voor de aandeelhouders worden terugbetaald indien het bedrijf failliet gaat. Bij staatsobligaties wordt dit risico vaak zelfs als bijna onbestaande beschouwd. Denk bijvoorbeeld maar een Griekenland, Portugal en Italië ten tijde van de crisis. Heb je echter een aandeel in een bedrijf, dan sta werkelijk als laatste op de lijst van schuldeisers om jouw geld terug te krijgen. Maw theoretisch gezien loop je met een aandeel altijd het risico dat er geen geld meer over is om aan jou uit te betalen bij een faling.

Lees meerWelke risico’s zijn er verbonden aan obligaties?

4. Rendement

Omwille van het risicoverschil zal over het algemeen het te verwachten rendement lager zijn bij obligaties dan bij aandelen.

Wil je zo min mogelijk risico lopen bij beleggen, dan is het verstrekken van een lening over het algemeen interessanter dan het kopen van een deel van een bedrijf.

Overeenkomst tussen aandelen en obligaties

Naast bovenstaande verschillen zijn er ook overeenkomsten. Zowel aandelen als obligaties kunnen verhandeld worden op de beurs. Dit kan zowel rechtstreeks, als via de tussenkomst van een broker of bank.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.