Wat is een staatsbon?

Geld lenen aan de Belgische overheid? Lijkt jou dat maar een rare gedachte? En als we nu eens zeggen dat de staatsbon eigenlijk net dat is? Lees even verder, dan weet je precies wat een staatsbon is en wat je er van kan verwachten.

Een staatsbon is een lening aan de overheid. De overheid belooft jou op het einde van de rit het volledige bedrag terug en daarenboven krijg je ook nog eens couponrente. Een overzicht van wat je moet weten.

  • De nominale waarde: dit is de waarde, vaak een veelvoud van 200 of 1000 euro. Dit is niet de eigenlijke prijs die je betaalt.
  • De uitgifteprijs: dit is een percentage die de uiteindelijke prijs zal bepalen. Een voorbeeld: de uitgifteprijs is 110%, dan betaal je voor een staatsbon met nominale waarde 1000 effectief 1100 euro.
  • Looptijd: dit is hoe lang je de overheid het geld leent. Tegen het eind van de looptijd mag je de nominale waarde van jouw staatsbon terugverwachten. Looptijden variëren van 3, tot 5 en soms zelfs 8 jaar.
  • Coupon: jaarlijks kan een deel rente geïnd worden. Een coupon wordt uitgedrukt in procent. Een staatsbon met een coupon van 5% levert jaarlijks 50 euro op voor een staatsbon met een nominale waarde van 1000 euro.
  • Roerende voorheffing: op de jaarlijkse interest van een staatsbon wordt roerende voorheffing geïnd.Die bedraagt 30 procent. Van jouw coupon van 50 euro in voorgaand voorbeeld blijft dus nog 35 euro over nadat de fiscus passeerde.

Wat brengt een staatsbon op?

Niet veel meer nu de langetermijnrente zo laag staat. De jongste staatsbon had een looptijd van 10 jaar en bood een bruto coupon van 0,6 procent. Trek daar nog eens de roerende voorheffing van af en je houdt netto 0,42 procent over.

Ooit was het wel anders. Yves Leterme bracht in een niet zo ver verleden een staatsbon op de markt met een couponrente van 4 procent en een verlaagde roerende voorheffing van 15%. Heel wat interessanter dan de huidige marktsituatie.

Lees meer: Wat is het belang van de langetermijnrente?

Waar koop je een staatsbon?

Ofwel ga je langs bij jouw bank ofwel koop je die rechtstreeks bij de overheid. Dit is echter enkel tijdens de primaire fase of de uitgiftefase. Later kan je staatsbonnen gaan verhandelen. Dan gooi je ze op de secundaire markt. Dat kan enkel en alleen via de bank. De prijs van een staatsbon op de secundaire markt is afhankelijk van de wet van vraag en aanbod. Daar komen wel kosten bij kijken zoals een beurstaks.

Hoeveel risico houdt een staatsbon in?

Heel weinig. Niemand verwacht het financieel failliet van België.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.