Elke belegging brengt een bepaald risico met zich mee. Hoewel obligaties vaak als veilige belegging worden beschouwd, zijn er toch bepaalde risico’s waar je best op voorhand rekening mee houdt. Overweeg je om te beleggen in obligaties? Neem dan zeker deze lijst van mogelijke risico’s van het beleggen in obligaties door.
Risico van de interestvoet
Hoe langer de looptijd van een obligatie is, hoe vaker je te maken zal krijgen met een schommelende interestvoet. Komt de interestvoet hoger uit dan het rendement op je obligatie, dan zal bijgevolg de prijs van de obligatie zakken. Je kan dan niet profiteren van de gestegen interestvoet en daar komt nog bij dat je bij een verkoop van de obligaties er minder geld voor krijgt.
Lees meer: Wat is een obligatie of obligatielening?
Kredietrisico
Gaat het slecht in een specifieke sector, dan lopen alle bedrijven in die sector meer risico op het behandelen van minder goede resultaten. Heb je een obligatie gekocht van een bedrijf in een sector die slecht presteert, dan verwacht je hierop een hoger rendement te krijgen. Op deze manier kan de prijs van de uitgegeven obligatie in die sector zakken.
Inflatierisico
Bij het uitgeven van een obligatie teken je altijd een contract, waarin je onder andere akkoord gaat met de interestvoet. Ga je akkoord met de interestvoet van een obligatie, dan ga je er van uit dat deze interestvoet de komende jaren rendabel zal zijn. Is er sprake van een hoge inflatie, dan kan dit wel eens tegenvallen. Wordt de inflatie hoger dan het rendement (wat de laatste jaren het geval was voor spaarrekeningen), dan is je obligatie niet meer rendabel.
Lees meer: Hoe kan je beleggen in obligaties met weinig risico?
Liquiditeitsrisico
Een ander risico van het beleggen in obligaties, is het liquiditeitsrisico. Dit risico geeft aan hoeveel moeite een belegger moet doen om zijn obligatie tegen een aantrekkelijke prijs te verkopen. In een weinig liquide markt moet je veel korting geven op jouw obligatie. Simpelweg omdat er dan niet veel voor jouw lening geboden wordt (vraag en aanbod). In het slechtste geval vind je zelfs geen koper en blijf je ermee zitten.
Valutarisico
Tot slot is er nog het valutarisico, dat uiteraard enkel geldt als je een obligatie koopt in een ander valuta dan jouw valuta. Heb je een obligatie in een andere valutasoort, dan is het rendement van jouw obligatie onderhevig aan de wisselkoers van deze munt ten opzichte van je eigen wisselkoers. Zo kun je meer terugkrijgen dan je belegd hebt op de eindvervaldatum van de obligatie. Maar kan je ook verlies maken.
Risico van een faillissement
Geef je een bedrijf een lening, dan kan het altijd voorkomen dat de organisatie failliet gaat. Dit betekent simpelweg dat je bijna altijd jouw lening niet terugbetaald krijgt. Zeker niet als er meerdere bevoorrechte schuldeisers zijn (vaak financiële instellingen) die als eerste geld krijgen uit het faillissement. Je kan de rating van een organisatie gebruiken om in te schatten hoeveel risico er is op een eventueel faillissement. Is de rating van een bedrijf slecht, dan betekent dit dat je meer risico loopt om je inbreng niet terug te krijgen.
Lees ook: Wat is het rendement op een obligatie?
De positieve zijde van een hoger risico is vaak een hoger rendement. Hoe ver ben jij bereid om hierin te gaan?