Wie bereid is om wat risico te nemen in zijn portefeuille, kan zeker met obligaties een mooi rendement verdienen! Dankzij de beperkte inleg van ongeveer 1000 euro per positie, kan je een sterk gespreide obligatieportefeuille opbouwen. Wie zoekt in de high yield, speculatieve obligaties, zou zelfs makkelijk een 6% tot 10% procent bruto rendement per jaar kunnen halen!
Ratings obligaties
Er zijn drie grote bekende ratingbureaus of kredietbeoordelaars ter wereld. Zij geven een score aan het risico van beleggingen. Moody’s, Fitch en Standard and Poor’s hebben elk hun eigen ratingsysteem. Maar in globale termen komt het wel min of meer overeen met elkaar. Ze geven bedrijven, overheden, banken en individuele uitgiftes van obligaties en leningen, een specifieke rating.
Deze ratings hangen van veel verschillende factoren af. Zo kijken ze naar de financiële stabiliteit, de terugbetalingscapaciteiten, politieke stabiliteit voor overheden, de positie van de lening op de balans (achtergesteld of niet,…). Deze totale som van criteria gieten ze in een alfabetisch systeem. Waarbij drie keer A (triple A) duidt op topkwaliteit en één C een bedrijf in grote financiële problemen betreft.
Lees meer: Hoe kan je beleggen in obligaties met weinig risico?
Een dergelijke rating aanvragen kost echter geld. Deze ratingbureaus werken niet gratis. Dit gegeven zorgt ervoor dat kredietbeoordelaars vaak opmerkingen krijgen. Ze zouden hun rating eventueel wat soepeler opstellen indien het hier om een goed betalende klant gaat. Toch kan deze opmerking met een korreltje zout worden genomen. Moody’s is namelijk tijdens de kredietcrisis van 2008 voor de rechtbank gedaagd omwille van een te positieve rating. Het bedrijf betaalde uiteindelijk een schadevergoeding die hen veel geld gekost heeft. Dit soort bedrijven wil geen risico’s lopen inzake onafhankelijkheid en onpartijdigheid.
Koop speculative grade
Vanaf het moment dat een obligatie amper BB of lager krijgt als rating, wordt deze gezien als speculatief. Toch hoeft dit geen bedrijf op de rand van het faillissement te zijn. Vaak zijn dit bedrijven met weinig solvabiliteit, die bijvoorbeeld sterk geïnvesteerd hebben in hun machinepark en daardoor weinig vrije cash hebben. Dit betekent niet dat zij momenteel betalingsproblemen hebben. Dit zou echter wel het geval kunnen zijn mochten zij bijvoorbeeld een aantal grote klanten verliezen.
Je kunt deze speculatieve obligaties van bedrijven vaak vergelijken met een normaal huishouden met twee verdieners met een gemiddeld inkomen en een klein spaarpotje. Maandelijks zijn er lopende kosten, zoals elektriciteit, water, eten,… En daarnaast betaal je ook je lening af. Zo lang er maandelijks twee inkomens zijn, kan deze lening zonder problemen vlotjes worden betaald.
Stel dat er, wegens onvoorziene omstandigheden, één van beide partners hun inkomen verliest, dan kan de terugbetaling van de lening niet meer worden gegarandeerd. Banken schatten elke dag dit soort risico’s in. Als dan ook nog eens de auto onverwacht ophoudt met rijden, kan dit financieel een zware tegenslag betekenen. Een gezin dat gisteren nog een gezonde inkomstenstroom en comfortabel leven had, zou nu sterk moeten beknibbelen en misschien zelfs betalingsachterstand oplopen. Dit kan je perfect vergelijken met obligaties in speculative grade.
Vastgoed, banken en landen
Speculatieve obligaties die vaak nog een hoge jaarlijkse yield opbrengen zijn hoofdzakelijk te vinden in de bouwsector, bij financiële instellingen of politiek instabiele landen. Momenteel zijn er bijvoorbeeld kortlopende obligaties te vinden van Rusland, Zuid-Afrika, Mexico, Brazilië, Turkije,… Deze bieden jaarlijkse coupons tot soms meer dan tien procent en kunnen onder pari gekocht worden. Let hier goed op bij de coupondatum, als er eventuele vervroegde terugbetaling kan zijn (callable) of er een wisselkoersrisico is. Wie durft wat te spreiden in zijn portefeuille, en het risico van speculative grade begrijpt, kan echter nog steeds een mooi jaarlijks rendement genereren dankzij obligaties!