Rendement op een obligatie berekenen

Investeer je geld in een obligatie, dan is het fijn om te weten wat je hier aan kan verdienen. Wat je verdient met een investering in een obligatie, wordt ook wel het rendement op een obligatie genoemd. Meer over het rendement op een obligatie, lees je op deze pagina.

Berekenen van het rendement op een obligatie

Wil je vóór aanschaf van een obligatie weten wat het rendement erop wordt, dan kan dit in principe enkel op obligaties die in de eigen munt wordt uitgegeven (om zodoende wisselkoersschommelingen te vermijden) en die een vaste interest of coupon hebben. Alleen als de obligatie deze eigenschappen heeft, weet je wat het exacte rendement van jouw obligatie jaarlijks (en aan het einde van de eventuele vaste looptijd) zal zijn.

Bij andere type obligaties is het exacte rendement moeilijker te berekenen, bvb. wanneer er een variabele rentevoet is vastgelegd, of bij obligaties in een andere valuta. Uiteraard kunnen wisselkoersen zowel een negatieve als een positieve invloed hebben op het rendement in de eigen munteenheid.

Lees meerWelke risico’s zijn er verbonden aan obligaties?

Een rekenvoorbeeld

Het berekenen van het rendement van een obligatie lijkt lastig, maar in feite is dit niet zo moeilijk. Stel, je koopt een obligatie op de primaire markt met een waarde van € 1000 en een looptijd van 5 jaar. De interest van de obligatie is 4,5% en de uitgifteprijs van de obligatie staat vastgesteld op 1020 euro.

Met deze obligatie krijg je ieder jaar voor vijf jaar lang € 45 aan interesten uitbetaald, tot een totaalbedrag van € 225. Op de einddatum van de obligatie, krijg je de waarde van de obligatie (€ 1000) terug. Dit betekent dat je van je totale rendement van € 225, nog € 20 af moet trekken. Nu hou je nog € 205 over. Dit is geen percentage van 4,5%, maar een percentage van 4,1%.

In werkelijkheid is dit het bruto rendement van je obligatie. Om het netto rendement te berekenen dien je ook nog rekening te houden met belastingen, de kosten van de bank of de financieel tussenpersoon voor het kopen van de obligatie en eventueel de beurstaks van 0,09%. De beurstaks betaal je alleen voor obligaties op de secundaire markt (worden verhandeld op de beurs), niet voor obligaties op de primaire markt (nieuwe obligaties). Hoe hoog het werkelijk rendement uiteindelijk ligt, is dan ook afhankelijk van de obligatie die je koopt (oud of nieuw) en de kosten van de bank of de financieel tussenpersoon.

Lees meerWelke kosten zijn er verbonden aan het beleggen in obligaties?

Eerder kopen of verkopen

Koop of verkoop je een obligatie tijdens de looptijd op de secundaire markt, dan zijn er enkele elementen waar je nog rekening mee moet houden bij het bepalen van het rendement van de lening. Denk hierbij aan de evolutie van de intrestvoet van de obligatie, de financiële gezondheid van het bedrijf dat de obligatie heeft uitgegeven en eventueel de evolutie van de wisselkoers. Je hoeft enkel rekening te houden met de evolutie van de wisselkoers als je een obligatie met een andere valuta hebt gekocht, zoals de dollar.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.