Obligaties kopen: waar rekening mee houden?

Obligaties kopen is een prima alternatief voor het traditionele spaarboekje. Hoewel het een laagdrempelig product is, schuwen veel particuliere beleggers dit financiële product nog altijd. Om je wat op weg te helpen in het kopen van obligaties, zetten we alles nog eens op een rij.

Bedrijven proberen altijd geld op te halen: daardoor kunnen ze blijven groeien, innoveren en investeren. Zoals de uitgifte van aandelen zijn ook de obligaties zo’n legitieme manier om (veel) geld op te halen bij een breed publiek. Als particuliere belegger vertrouw je echter jouw zuurverdiende centen niet zomaar aan iedereen toe. Daarom is het belangrijk om te weten wat voor obligaties je gaat kopen.

Lees meerWelke soorten obligaties bestaan er zoal?

Waar kan je obligaties kopen?

Eerst en vooral kan je obligaties kopen op de primaire of de secundaire markt. Koop je obligaties op de primaire markt dan doe je dit zodra de obligaties op de markt komen bij de obligatie uitgifte. Aangezien obligaties met stevige rentes grof wild zijn op de markt, koop je ze best de dag van uitgave. Kort gesteld: dit zijn nieuwe obligaties. Particuliere beleggers kunnen obligaties enkel rechtstreeks aankopen tijdens de uitgifteperiode.

Een tweede mogelijkheid is het kopen van obligaties op de secundaire markt, zeg maar tweedehands obligaties of oudere obligaties. Soms wil iemand af van bepaalde obligaties, dan biedt hij ze aan en een geïnteresseerde koper kan ze vervolgens op de kop tikken. Hoe dan ook verloopt het kopen en verkopen van obligaties op de secundaire markt via de bank of een financieel tussenpersoon. Om de geleverde han- en spandiensten te vergoeden, dien je een makelaarsloon te betalen. Wie een correct rendement van zijn obligaties wil berekenen, neemt dan best ook deze kost in overweging.

Wat zijn de kosten bij het kopen van obligaties?

Voor wie obligaties koopt op de primaire markt geldt geen beurstaks. Op de secundaire markt betaal je bij de aan- en verkoop van obligaties een beurstaks van 0,09%.

Peanuts als je weet dat er een roerende voorheffing van 30% (sedert 1 januari 2017) wordt geheven op interesten. Die hoef je echter niet zelf te betalen aan de fiscus. Voor ‘jouw gemak’ worden die meteen ingehouden door de bank of de financiële instelling. Van € 1000 interest hou je na aftrek van de roerende voorheffing dus slechts € 700 over. Een kost pur sang is het niet maar absoluut een factor om rekening mee te houden.

Bovenop de beurstaks, een makelaarsloon en de roerende voorheffing kan er op jouw rendement nog wat beknibbeld worden. Er is nog zoiets als een bewaarloon. Omdat niet elke bank of financiële instelling die aanrekent, informeer je best vooraf.

Lees meerWelke kosten zijn er verbonden aan het beleggen in obligaties?

Hoe groot moet je budget zijn om obligaties te kopen?

Wanneer een obligatie voor het eerst wordt uitgegeven (en dus op de primaire obligatiemarkt komt) krijgt een coupure een nominale waarde mee. Daar komt nog eens een uitgiftepremie bovenop. De kleinste waarde van een standaardcoupon is doorgaans € 1000 met uitgiftepremie kan dit nog wat oplopen. Bij sommige obligaties vraagt men een nog hogere instapkost en betaal je € 50.000 of meer. Dus geen spek voor ieders bek.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.