Belgische staatsbon imponeert niet

Er komt een nieuwe staatsbon aan: veel hoef je er niet van te verwachten. Een particuliere belegger zal er amper 0,6 procent bruto interest aan overhouden. In september was er zelfs helemaal geen uitgifte omdat de rente nog lager noteerde.

 Staatsbonnen: ze zijn niet meer wat ze ooit geweest zijn. Vroeger haalde een staatsbon makkelijk miljarden op maar door een dalende rente, daalde ook de populariteit van het product. Nu kan de overheid nog op enkele miljoenen rekenen.

Waarom geen staatsbon in september en nu weer wel?

In september stond de rente op tien jaar veel te laag. De rente op de staatsbon was bijgevolg veel te laag om aan te bieden aan particuliere beleggers. Het Agentschap van de Schuld besloot dan maar geen uitgifte te doen. Nu komen ze wel met een nieuwe staatsbon omdat de rente opnieuw aan het stijgen is. Een rechtstreeks gevolg van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de investeringsbeloftes van Donald Trump.

Beleggers in obligaties verlaten het product omdat er inflatie verwacht wordt in de VS. Doordat ze massaal de obligaties achter zich laten stijgt de rente opnieuw. Toch is de bruto rente van 0,6 procent op dit ogenblik nog niets om over naar huis te schrijven.

Je kan nog tot 2 december inschrijven op de nieuwe staatsbon. Een stormloop wordt allerminst verwacht.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.