Kosten beleggen in obligaties

Om in obligaties te beleggen, moet je altijd bepaalde kosten betalen. Ben jij van plan om in obligaties te investeren? En ben je benieuwd met welke obligatiekosten je rekening moet houden om jouw investering te kunnen doen?

De beurstaks

Koop je bestaande obligaties op de zogeheten secundaire markt, dan ben je verplicht om hier 0,09% aan beurstaks over te betalen. Wanneer je voor € 2000 aan obligaties koopt op de beurs, dan betekent dit dat je € 1,80 beurstaks moet betalen voor deze investering. Koop je nieuwe obligaties op de primaire markt, dan wordt hier geen beurstaks over berekend. In dit geval hoef je dus niets extra te betalen om jouw obligaties aan te schaffen.

Lees meerWaar op letten bij de keuze van een obligatie?

Het makelaarsloon

Maak je gebruik van banken of beursvennootschappen om jouw orders op de secundaire markt uit te voeren, dan moet je hier ook bepaalde kosten obligaties voor betalen. Deze kosten worden ook wel het makelaarsloon of het commissieloon genoemd. De hoogte van het makelaars- of commissieloon verschillen per instelling. Sommige banken rekenen bijvoorbeeld lage kosten obligaties. Terwijl andere banken duidelijk duurder zijn en meer vragen voor het uitvoeren van je orders.

Koop je obligaties van de buitenlandse beurs, dan moet je er altijd rekening mee houden dat er extra kosten op de aankoop van obligaties gevraagd kunnen worden. Deze kosten hangen samen met de kosten en taksen die in het land van uitgave van toepassing zijn.

Het bewaarloon

In een ver verleden kreeg je de obligaties die je kocht, daadwerkelijk in handen. Obligaties waren ooit fysieke producten die je zelf bewaarde, maar dit is tegenwoordig niet meer het geval. Obligaties bestaan niet meer in papieren vorm, maar worden ingeschreven op een effectenrekening. Deze rekening staat genoteerd bij een bank of beursvennootschap en hier moet je voor betalen. De kosten verbonden aan obligaties voor het bewaren van je rekening variëren per instelling. Dit zijn de kosten die je aan de bank of beursvennootschap moet betalen. Doe grondig navraag om niet voor verrassingen te staan.

De roerende voorheffing op de interesten

Sinds 1 januari 2017 moet je op de interesten van obligaties van Belgische bedrijven of overheden altijd een onroerende voorheffing van 30% betalen. Dit betekent dat je op een interest van € 100 nog € 70 overhoudt.

Lees ook: De vermogens(winst)belastingen in België: kan de overheid nog meer halen?

Investeer je in obligaties aan een bedrijf of overheid in het buitenland, dan worden de interesten op deze obligaties eerst in het land van herkomst belast. Vervolgens moet je nog belasting betalen in België. Heeft het land in kwestie een belastingverdrag met België, dan kun je een deel van de in het buitenland betaalde belasting terugkrijgen. Om dit te regelen, kun je het beste om advies vragen aan je bank of financieel tussenpersoon. Landen die geen belastingverdrag hebben met België, kunnen je geen deel van je betaalde belasting teruggeven.

Belasting op de meerwaarde

Verkoop je een obligatie voor de eindvervaldag voor een hogere prijs dan de inkoopprijs, dan profiteer je van een bepaalde meerwaarde. Op deze meerwaarde moet je altijd een percentage aan belasting betalen. Let wel goed op, want bij de nul couponobligatie met een verschil tussen de aankoopprijs en de terugbetalingsprijs, betaal je wel altijd 30% roerende voorheffing (zie vorige kostenpost).

Lees meerWat is een obligatie of obligatielening?

Zoals je ziet, zijn er vaak heel wat kosten of heffingen waar rekening meer gehouden dient te worden om het rendement op jouw obligaties te berekenen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.