Hoe in obligaties beleggen met weinig risico?

Door op de juiste manier in obligaties te beleggen, kun je het risico beperken en toch een mooi rendement verdienen met jouw investering. Hoe kan beleggen in obligaties op de beste manier georganiseerd worden, voor het hoogste rendement en het laagste risico?

Diversifiëren van uitgevers

De eerste stap in het verlagen van het risico bij het beleggen in obligaties is het diversifiëren van de uitgevers. Een beleggingsportefeuille met een lager risico heeft spreiding, wat betekent dat de portefeuille uit diverse beleggingsproducten bestaat. Dit betekent niet alleen dat je producten zoals aandelen altijd moet combineren met obligaties of andere beleggingen, maar ook dat je binnen de groep obligaties best voor spreiding zorgt.

Zoek meerdere uitgevers van obligaties en zorg voor deze manier voor spreiding in je portefeuille. Wel is het belangrijk niet zomaar iedere uitgever aan je portefeuille met obligaties toe te voegen, maar ook goed te kijken naar de rating van een bedrijf dat obligaties uitgeeft.

Lees meerObligaties kopen: waar dien je rekening mee te houden?

Looptijden spreiden

Het is belangrijk de looptijden te spreiden met oog op het herbeleggingsrisico van obligaties. Dit werkt als volgt:

Belegger X heeft € 50.000 belegd in een enkele obligatie met een jaarlijkse rente van 5% en eindvervaldag in het jaar 2019. Dit betekent dat zijn kapitaal vrij komt in het jaar 2019. Als de aangeboden rente op dit moment nog 2,5 procent bedraagt, moet hij bij het opnieuw beleggen in obligaties vrede nemen met een lager rendement. Dit heet het herbeleggingsrisico.

Belegger Y heeft € 25.000 geïnvesteerd in twee verschillende obligaties. De ene obligatie vervalt in 2019 en heeft een coupon van 5 procent, terwijl de andere obligatie in 2021 vervalt met een coupon van 6 procent. Kies je voor deze optie, dan heb je minder herbeleggingsrisico. Valt de ene belegging tegen (de belegging van 2019), dan kan je dit namelijk compenseren met het rendement van de obligatie die in 2021 vervalt.

Kijk naar je liquiditeitsbehoefte

Je dient de looptijd van een obligatie altijd met je liquiditeitsbehoefte afstemmen. De liquiditeitsbehoefte geeft aan wanneer je het belegde geld nodig hebt, bijvoorbeeld om een grote aankoop te doen. Sluit je een obligatie af met een looptijd van 20 jaar en weet je dat je over 15 jaar geld nodig hebt voor een specifieke aankoop, dan is dit geen verstandige keuze met oog op de liquiditeitsbehoefte die je hebt. Kies daarom altijd voor een obligatie die met jouw liquiditeitsbehoefte overeen komt.

Spreiden van valuta’s, geografische zones en sectoren

Om de risico’s van jouw obligaties zo klein mogelijk te houden, is de laatste regel van hoe beleggen in obligaties het spreiden van de valuta’s, de geografische zones en de sectoren. Houd je niet van risico’s, dan neem je alleen obligaties die in de euro zijn uitgegeven. Vind je het niet erg om buiten de eigen munt obligaties uit te geven, dan kies je altijd obligaties met verschillende soorten valuta’s om het risico van jouw investering zo veel mogelijk te spreiden.

Lees meerWat zijn de risico’s van het beleggen in obligaties?

Ook is het belangrijk om in obligaties van diverse geografische zones te investeren, zodat de ontwikkelingen in een specifieke geografische zone minder invloed hebben op jouw rendement. Hetzelfde geldt voor sectoren in het bedrijfsleven, want ook hier zit best wat spreiding in.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.