Waar op letten bij de keuze van een obligatie?

Wie zijn of haar vermogen wil laten groeien, kan ervoor kiezen om een deel van het vermogen te beleggen in obligaties. Wil je zo veel mogelijk winst maken met het investeren in obligaties, dan is het belangrijk om in de juiste obligatie te investeren. Waar moet je op moet letten bij de keuze van een obligatie?

Een obligatie kiezen

Een obligatie heeft enkele belangrijke kenmerken en om de beste obligatie te vinden om in te investeren, moet je alle kenmerken van de obligatie goed doornemen. Het gaat om de volgende zaken:

  • De couponrente van de obligatie: dit is het bedrag aan rente dat je ontvangt als je besluit de obligatie in kwestie te kopen voor beleggen in obligaties.
  • De vervaldag van de obligatie: de vervaldag van de obligatie geeft aan wanneer de looptijd van de investering afgelopen is. Op deze dag ontvang je het door jou geïnvesteerde geld, ofwel het geld dat je betaald hebt om de obligatie te kopen.
  • De markt van de obligatie. Bij het kopen van een obligatie, let je ook altijd op de markt waarop de obligatie uiteindelijk weer te verhandelen is. Dit is vooral belangrijk om te checken als je jouw obligatie voor de uiterste vervaldag wil verkopen.
  • De munt van uitgifte. Een obligatie kan uitgegeven worden in de euro, maar ook in de dollar of in een munt die je misschien helemaal niet kent. De wisselkoers is bepalend voor het rendement dat je haalt met beleggen in obligaties, dus hier moet je ook zeker naar kijken bij het kopen van een obligatie.
  • De uitgifteprijs. De uitgifteprijs is de prijs waartegen de obligatie wordt uitgegeven en deze kan zowel onder als boven de nominale waarde van de obligatie liggen.

Door bovenstaande kenmerken van een obligatie te controleren, krijg je een duidelijk beeld van het rendement van een obligatie en kun je gemakkelijker beslissen of het kopen van dit product verstandig is of juist niet.

Lees meerWat is het rendement op een obligatie?

De koers van een obligatie

De koers van de obligatie is niet belangrijk als je bij het beleggen in obligaties gewoon wil wachten tot de uiterste vervaldatum van de lening, maar is wel van groot belang als je mogelijk eerder wil verkopen op de secundaire markt. Omdat de koers van een obligatie zo belangrijk is bij het vroegtijdig verkopen van het beleggingsproduct, besteden we hier een aparte alinea aan.

Lees meerObligaties kopen: waar dien je rekening mee te houden?

Verkopen van een obligatie

Wil je een obligatie voor de vervaldatum van de lening verkopen, dan doe je dit op een specifieke markt. De waarde die je op deze markt voor jouw lening krijgt, is afhankelijk van de koers van de obligatie in kwestie. Wil je dat jouw obligatie verkocht wordt met een koers die hoger ligt dan de nominale waarde om zogeheten koerswinst te maken, dan is het belangrijk om te weten hoe de koers van de obligatie bepaald wordt. Dit gebeurt voornamelijk aan de hand van de rente, de kredietwaardigheid van het bedrijf en de resterende looptijd van de lening. Is de kredietwaardigheid van het bedrijf achter de obligatie bijvoorbeeld verbeterd, dan wordt de koers hoger. Is de rente van de obligatie verhoogd, dan wordt de koers automatisch hoger. Wil je eerder verkopen, dan moet je goed op de koers van de obligatie letten.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.