Stelt Jerome Powell een nieuwe renteverlaging voor in september?

Eerder deze zomer verlaagde de FED, de Federal Reserve, in Amerika de rente. Uit hun recente notulen blijkt dat deze renteverlaging een gevolg was van de handelsoorlog en lage inflatie. Toch lijkt deze verlaging niet voldoende. Er wordt verwacht dat er ook in september nog een extra renteverlaging komt. Hoe zal de beurs hierop reageren?

Handelsoorlog en inflatie

Recent publiceerde de FED zijn notulen van de vergadering op 30 juli. De economie draait op dit moment helemaal niet slecht in Amerika. Toch zijn er op dit moment een aantal grote zaken waarmee de Amerikanen rekening houden wat de economie en de beurs betreft. De inflatie mag lichtjes ondersteund worden om een gezonde balans te behouden. Vandaar dat bepaalde leden van de raad aanstuurden op een grotere correctie dan een kwartje.

Daarnaast zijn er wereldwijd handelsspanningen. In het bijzonder met China, waar een heuse handelsoorlog mee woedt op dit moment. Er wordt een verlaagde economische groei verwacht wereldwijd, ook hier wou de FED alvast op anticiperen.

Lees meer: Hoe beleggen tijdens een handelsoorlog?

De puntjes op de i

Bepaalde leden van het comité opperden ook dat deze renteverlaging nodig was in het kader van een gezond evenwicht. De laatste elf jaar werd de rente stelselmatig opgetrokken. Deze verlaging past perfect binnen het zoeken naar een gezond evenwicht om zo de economie te sturen én te beschermen tegen eventuele bedreigingen.

Sinds kort is ook voelbaar dat de investeringen in bedrijven en infrastructuur wat begonnen achter te blijven. Om deze financieringen op een gezond niveau te houden, vond de FED deze renteverlaging ook noodzakelijk. Op dat vlak hebben andere centrale banken veel minder slagkracht dan de FED. In Europa bijvoorbeeld is de intrest al jaren historisch laag, waardoor er nog weinig marge is om invloed op de economie uit te oefenen.

Nieuwe verlaging voor september?

Er gaan verschillende stemmen op voor een nieuwe renteverlaging in september. Niet in het minst van president Trump, die sowieso al vond dat de vorige renteverlaging gerust agressiever mocht. Dit is ook logisch, want president Trump is de grote motivator voor de handelsoorlog met China. Een aantal dagen na de verlaging van de rente, heeft hij ook een duidelijk signaal gegeven door importtaksen op specifieke Chinese producten nog te verhogen.

Daarnaast vonden een aantal leden van het comité de huidige verlaging te summier. Ook beleggers hopen op een extra economische boost door middel van een tweede renteverlaging in september. Minimaal een extra kwartje of eventueel zelf een halve procentpunt, zou de markt een goede boost geven.

Lippen stijf

Ondertussen laat Powell niet in zijn kaarten kijken. Op zijn laatste speech in Jackson Hole hadden beleggers gehoopt op een tipje van de sluier wat de plannen voor september betreft. Toch is hier geen eenduidig antwoord op gekomen. Powell sprak met twee woorden maar beleggers blijven hoopvol.

Enerzijds werd aangegeven dat er alles zal aan gedaan worden om juist te reageren tijdens een handelsoorlog. Dat Amerika blijft inzetten op groei en dat de FED hier ook de nodige beslissingen zal voor nemen. Deze uitspraak houdt de kier open voor een volgende renteverlaging in september.

Toch gaf Powell ook aan dat de Amerikaanse economie gezond is en grotendeels een stabiele koers vaart. Zeker wanneer gekeken wordt naar de werkgelegenheid en stabiliteit van de prijzen. Een citaat dat aangeeft dat de voorzitter ook niet te snel wil gaan in zijn beslissing om de intrest te verlagen. Beleggers en investeerders hebben dus voor september nog geen eenduidig signaal opgevangen. Het zal de komende weken nog even afwachten worden!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.